Dünya

Toulouse saldırıları seçim kampanyalarını erteletti

0

Bir seri katil mi yoksa ırkçı bir cinayet mi? Yanıt, başlatılan soruşturmada saklı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala Fransa’da yaşanan cinayetler halkın kanını dondurdu. Yaşananların seçim kampanyasına etkilerini biraz sonra davetlimizle masaya yatıracağız. Fakat hemen öncesinde gelin olayları ve siyasetçilerin tepkilerini tekrar hatırlayalım.

Fransa kara bir pazartesi ile haftaya başladı. Toulouse’daki bir Yahudi okulunda üç çocuk ve bir öğretmen kurşun yağmuruna tutuldu. Yahudi toplumunu hedef alan son 30 yılın en kanlı saldırıları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 34 gün kala yaşandı. Motorsikletli katil zanlısının soğuk kanlılığı ve kullandığı silah geçen hafta üç askeri hedef alan saldırılarla bağlantısı olduğunu gösteriyor.

Askerlerin hepsi aynı silahtan çıkan kurşunlarla hayatını kaybetti.

Bölgeye intikal eden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ırkçı cinayetlerden bahsederken seçim kampanyasına bir süreliğine ara vereceğini açıkladı:

“Yahudi çocuklara ve öğretmene saldırılması Yahudi aleyhtarı bir saldırı ihtimalini kevvetlendiriyor. Askerlerimizden ikisi
İslam’a inanırken, üçüncüsü ise Antil adalarındandı. Irçılıkla cinayet çılgınlığının burada birleştiğini görsek de onlara neden saldırıldığını bilmiyoruz.”

Sosyalist aday François Hollande vakit kaybetmeden olay yerine gitti ve o da kampanyasını durdurduğunu açıkladı:

“Cinayetlerle sarsılan bu ailelere ve bu Yahudi okuluna, çünkü saldırıların hedefinde bir Yahudi okulu vardı, yaşanılanların ne kadar sefil olduğunu belirtmek için burada olmalıydım. Sadece bir Yahudi okulunun değil bir şehrin, bir ülkenin tamamının saldırı yüzünden sarsıldığını Toulouse şehrine söylemek için burada olmalıydım.”

Fransa’yı sarsan trajedi seçim kampanyasını da ağır etkiledi.

“İşte tam da böyle anlarda ne sol, ne sağ, ne kampanya, ne de siyaset kalır. Sadece kalbinden yaralanmış bir Fransız halkı vardır.”

Oysa seçim kampanyasının er ya da geç yeniden başlaması gerekli. Suçluların ise acilen yakalanması…

(en)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.