DünyaManşet

Toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e ulaştı

0

ABD’nin Washington eyaletinde bulunan Oso kasabası yakınlarında geçtiğimiz cumartesi günü yerel saat ile sabah 10:45′de meydana gelen toprak kayması sonrasında, salı günü (dün) arama kurtarma çalışmaları genişletildi. 18 olan ölü sayısı, salı günü tespit edilen ancak henüz çıkartılamayan 8 ceset ile birlikte 24’e yükseldi.

Oso ve Darrington kasabalarında 30 civarında evin yıkıldığı, 1,5 km’ye yayılan çamurun bazı noktalarda kalınlığının 9-12 metreye ulaştığı belirtiliyor.

Oso, Washington 25 Mart. Fotoğraf: REUTERS/TED S. WARREN/POOL

Oso, Washington 25 Mart. Fotoğraf: REUTERS/TED S. WARREN/POOL

Washington Üniversitesi’nden yerbilimci David Montgomery, toprak kaymasını tetikleyen nedenleri şöyle açıklıyor;

-Mart ayındaki yoğun yağışlar.

-Tepenin “zayıf, kaygan materyalli olması”. Yani kumdan ve çamurdan oluşan metrelerce yüksekliğinde bir duvar niteliğinde olması.

-Vadinin dibindeki nehrin eğimi yönlendiren bir çekim noktası oluşturması.

Avrupa’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama salı günü yaptığı açıklamada “Çok zor bir durum ile karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Tüm Amerikalılara dualarını Oso’ya göndermelerini diliyorum ” açıklamasında bulundu.

ABD’nin en ölümcül toprak kayması

176 kişinin kayıp olduğu kasabada arama kurtarma çalışmaları devam ederken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Yaşanan toprak kayması felaketi,  ABD tarihinin en ölümcül toprak kaymalarından biri olarak nitelendiriliyor.

(npr.org, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.