Ekolojik YaşamManşet

Tohumun ve yerel ürünlerin şenliği Bayramiç’te!

0

Bu sene 3.sü düzenlenen Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği bu haftasonu, 20 Nisan’da gerçekleşecek.

Bayramiç Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen şenlikte emeği geçen kurumlardan bazıları ise Bayramiç Yeniköy, Buğday ve Bayramiç ve Çanakkale’den bir çok tohum dostu, yerelleşme aktivisti.

Etkinliğin düzenleyecilerinden ve Bayramiç Yeniköy ekibinden Mustafa Alper Ülgen, “20 Nisan da gerçekleşecek şenlik öncesi köylerde çalışmalar yapacağız,bu sene daha fazla köylünün katılmasını bekliyoruz” diyerek başladığı sözlerine şöyle devam ediyor: “Bayramiç’in yetmişin üstünde köyü mevcut. Şenlik Bayramiç kapalı pazar yerinde gerçekleşecek, köylü pazarı kurulacak, şenliğe katılacak olan toplulukların, derneklerin standları açılacak, yerel gıdaların tadımları ve satışı yapılacak.”

20 Nisan’da Bayramiç Kapalı Pazar Yeri’nde gerçekleşecek olan 3. Bayramiç Tohum Takas Şenliği’nin programı şöyle:

10:30  – Açılış, şenlik hakkında bilgilendirme, 19 Nisan’da gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirisinin paylaşılması ve Muteber Yüğnük’ün ‘Sancımalar’ adlı resim sergisinin açılışı

11:00 – Çocuklarla Hikaye-Drama Etkinliği / Çanakkaleli ve Bayramiçli çocukların gönüllü misafirlerin(abla ve abilerinin) eşliğinde yapacağı yaratıcı drama etkinliği.

11:00 – Ekolojik Temizlik Atölyesi  (Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Ekokadın Grubu)

11:30 – Kentli Köylü Kadın Buluşması (Moderatör:Ayla Seyhun – Vahşi Bahçe Projesi)

11:30 – Çocuklar ve Yetişkinlerle “Tohumunu Ek- Kendin Yetiştir ve Ye!” Atölyesi / Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği’nden Şükrü Dinler – Etkinlikle ilgili ulaşım vb. bilgi için şu sayfadan yararlanabilirsiniz

12:30 – Yemek Arası

13:00 – Sohbet  – Yerel Buğdaylar ve Gerçek Ekmek Sohbeti (Moderatörler: Ali Kader Erol / Mustafa Alper Ülgen)

13:00 – Atölye: Türkiyede Tohum Takas Çalışmalarının Değerlendirilmesi (Moderatörler:Cem Birder/Durukan Dudu)

  • Ulusal ve uluslararsı deneyimler,
  • Eleştri ve Özeleştirler,
  • Tohum Takas Çalışmalarının Bilimsel ve Sosyal Altayapısı,
  • Strateji ve Hedefler

14:00 – Çocuklar İçin! 

  • Orhan Can Komedi Tiyatrosu “ÇOCUK OLMAK HAKKIMIZ”
  • Sohbetli-diyaloglu-yarışmalı oyunlar
  • Mini İlluzyon gösterisi
  • Mini Jonglör gösterisi
  • Çocuklarla Balon Oyunu
  • Maskotlarla Eğlence

15:00 – TOHUM TAKASI

17:00 – Günün Kapanışı

Şenlikle ilgili detaylı bilgiye etkinliğin Facebook sayfasından ulaşılabilir.

Şenlikten bir gün önce, yani 19 Nisan’da ise “Anadolu’nun Gerçek Manifestosu”nu ortaya çıkarmayı hedefleyen bir çalıştay düzenlenecek.  Çalıştayın konusu “Katılımcı Onay Sistemi”. Üreticilerle tüketicilerin örgütlenmesi ve aralarındaki ilişkinin güçlendirilmesiyle oluşan “gıda toplulukları” örneklerinin inceleneceği ve bu yerel örgütlenme biçimlerinin nasıl yayılabileceğinin tartışılacağı çalıştay, Çanakkale’de oluşturulmaya çalışılan ÇAYEK (Çanakkale Ekolojik Yaşam İnsiyatifi) ve Ankara’daki DBB gibi iyi örnekleri temel alıyor.

Güneşin Aydemir ve Kadir Dadan tarafından yönetilecek çalıştayın çağrı metninde “Çanakkalede başlattığımız, bir Katılımcı Onay Sistemi örneği olan ÇAYEK (Çanakkale Ekolojik Yaşam İnsiyatifi) yerel küçük üreticilerle beraber gıda ve fikir paylaşımı yapıyor. Önümüzdeki süreçte gelişerek,daha fazla üretici ve kullanıcı ile beraber pazar yerleri,kooperatifler ve alternatif gıda paylaşım yöntemlerini geliştirmek üzere yoluna devam ediyor. Anadolunun dört bir yanında oluşmaya devam eden gerçek gıda toplulukları ,artık kendi ekmeklerini tam buğday unlarından yapıyor,ekolojik yöntemler ile sebzeler meyveler üretiyor.Meyve ve sebzeleri,sütü ,peyniri,eti ve yumurtayı aracısız paylaşıyor. Tamamen özgür bir iradeyle bir araya geliyoruz,dayanışmanın ve kardeşliğin buluşması,gerçek gıdanın ve lezzetin buluşmasını gerçekleştiriyoruz.” deniyor.

 

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.