ManşetTarım-Gıda

Tohumbara’dan Tohum Merkezi’ne: Atalık tohumlar Seferihisar’da buluşuyor

0

2006 yılında çıkartılan 5553 sayılı Tohumculuk Yasası’yla, yerel tohumların satışının ve üretiminin yasaklanmasının ardından, 2010 yılında Belediye Başkanı Tunç Soyer öncülüğünde kurulan Can Yücel Tohum Merkezi’nde geleneksel tohumları üretmenin yanı sıra Seferihisar’daki öğrencilerle birlikte fide ve tohum atölyeleri de yapılıyor.

Nuray Pehlivan, Gazete Duvar’da yer alan özel haberinde Can Yücel Tohum Merkezi çalışanları ve katılımcıları ile görüştü.

2011 yılında ilk tohum takas etkinliğimiz öncesinde ‘TOHUMBARA’ isimli sandıklarımız Seferihisar’ın 9 köyüne dağıtıldı ve köylülerden, ellerinde bulunan yerel tohumları bu sandıklara atmaları istendi. Merkezimiz ilk üretim çalışmalarına bu sandıklara bırakılan ve tohum takas etkinliğinde katılımcıların takas yaptıkları tohumlarla başladı diyen Can Yücel Tohum Merkezi sorumlusu Aylin Bostancı, o günden bu yana çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, merkezde 200 çeşit tohum bulunduğunu ve her geçen gün yeni tohumların da eklendiğini belirtti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise bu merkez fikrinin Can Yücel’in vasiyeti ile geliştiğini kaydederek, “Merkezimizde bir tohum en az 2 yıl deneme aşamasına alınır ve yerel tohum olup olmadığına karar verildikten sonra çoğaltma çalışmalarına başlanır. Paylaşabilecek duruma geldiğinde talepte bulunanlarla paylaşılır ya da takas yapılır.

Tohum üretim metotlarımız tamamen geleneksel yöntemlerle yapılır. Tohum paylaşımlarımız takas yöntemiyle yapılıyor olmakla beraber eğer vatandaşın takas yapacak tohumu yok ise verecek olduğumuz tohumu üretip çoğaltarak, tekrar bize getirmek koşulu ile isteyen herkesle tohum paylaşımı yapıyoruz. Seferihisar yöresindeki çiftçi üreticilerimize ve okullara bedelsiz fide ve tohum desteğinde bulunuyoruz.

Seferihisar’ın üretici pazarları var üreticiler bu pazarlarda sadece kendi ürettiği ürünleri satabiliyor. Böylece üretim yapma imkanı olmayanlarda bu pazarlardan yerel ürünlere ulaşabiliyor. Merkeze gelip tohum alma imkanı olmayanlara da kargo ile ücretsiz gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.

Topan Karakılçık Buğday’ının hikayesi

Merkezin tohumlarından en gözde olanlarından birisinin Topan Karakılçık Buğdayı olduğuna dikkat çeken merkezin sorumlusu Aylin Bostancı bu buğdayı çoğaltmak için tam 5 yıl çalıştıklarını söylüyor ve ekliyor:

“Topan Karakılçık Buğdayı, ilk yapılan tohum takas etkinliğinde merkezimize ulaştı. Diğer birçok tohumumuz gibi neredeyse nesli tükenmek üzereydi. Hem üretim zorluklarından hem de hibrit (kısır_melez) tohumlara olan ilgi yüzünden üretiminden vazgeçilmeye başlanmıştı. Geçtiğimiz yıl hasat edilen buğdayımızdan, taş değirmende öğütüp ilk ekşi maya köy ekmeğimizi yaptık.

Biliyorsunuz ki son yıllarda birçok tarım ürünü ithal edilmeye başlandı. Buğdayda bu ürünlerin arasında, Tarım ülkesiyiz ama Buğdayı bile ithal ediyoruz. Ekmeği de fazla tüketen bir milletiz ve gerçekten güvenle yiyebileceğimiz ekmeği bulmak çok zor, ne yediğimizi bile bilmiyoruz. Belki de bu sebeplerden karakılçık buğdayı en gözde tohumumuz oldu.’’

 

(Gazete Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.