ManşetTarım-Gıda

Tohum ve Gıda Özgürlüğü için eylem günleri yaklaşıyor!

0

Bu sene ikincisi düzenlenen “Tohum ve Gıda Özgürlüğü İçin Eylem Günleri”, gıdasında sahip çıkmak isteyen herkesi tohum ve gıda özgürlüğü üzerindeki tehditlere karşı 2-16 Ekim tarihleri arasında harekete geçmeye çağırıyor!

Tohum özgürlüğü hareketinin öncülerinden Vandana Shiva’nın çağrısıyla ilki 2012 senesinde düzenlenen eylem günleri, Gandhi’nin doğumgünü olan 2 Ekim ile Dünya Gıda Günü olarak kutlanan 16 Ekim tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı olarak düzenlenecek. Patent ve ticaret kanunları ve genetik müdahalelerle özgürlüğünden her geçen gün bir parça daha kaybeden tohumların ve gıdanın gerçek kahramanları küçük çiftçilerin sesi olacak eylemler dahilinde tohum ve gıda özgürlüğünü kısıtlayan her türlü kanuna ve düzenlemeye karşı sivil itaatsizlik çağrısı yapılıyor.

“Tohum Savunucusu” olmak isteyen her kişi ve kurumun kendi eylemini tasarlayıp düzenleyeceği iki hafta boyunca amaç insanlığın ortak mirası ve hafızası olan tohumların küçük çiftçilerin ellerinden alınarak çokuluslu dev şirketlerin elinde toplanmasına karşı bir alternatif sunmak ve tohum saklanmasının, tohum paylaşımının kısıtlanması nedeniyle özgürlüğüne darbe vurulan, genetiği ile oynanarak doğanın kurallarıyla gelişmesi engellenen tohumların yeniden özgürleşmesine katkıda bulunmak olacak.

Eylem günleri 2-16 Ekim tarihleri arasını kapsamasına rağmen üç önemli tarih için dünya çapında çağrı yapılmış durumda:

Vandana Shiva

2 Ekim – Tohumlar İçin Satyagraha!: Adını Mahatma Gandhi’nin İngiltere’ye karşı yürüttüğü pasif direnişten alan bu günkü etkinliklerde her yerel toplulukta tohum ve gıda özgürlüğünü kısıtlayan her türlü kanun ve düzenlemenin tespiti için bir araya gelinmesi çağrısında bulunuyor. Gandhi’nin “Adil olmayan yasalara uyma zorunluluğuna olan inanç devam ettikçe, kölelik de devam edecektir” sözünden yola çıkarak bu tespitin ardından bu kanunlara karşı sivil itaatsizlik eylemleri tasarlanması çağrısında bulunuluyor.

12 Ekim – Monsanto’ya Karşı Yürüyüş: Tüm dünyada devletlerle elele çalışarak küçük çiftçiliği bitirmeye ve tohumu tekeline almaya çalışan, sicili Agent Orange gibi zehirlerle kirlenmiş olan eskinin kimya şimdinin tohum ve GDO devi Monsanto’ya karşı tüm dünyada yürüyüşler ve protestolar düzenlenmesi için belirlenen gün 12 Ekim.

16 Ekim – Dünya Gıda Günü ve Gerçek Gıda Kahramanlarını Onurlandırmak: Gıdanın gerçek kahramanı konumundaki küçük çiftçilerin emeklerinin karşılığını verebilmek ve onları onurlandırmak için Dünya Gıda Günü’nde kutlamalar düzenlenmesi çağrısında bulunuluyor.

Eğer siz de tohumlara ve gıdanıza sahip çıkmak, “tohumlar özgür kalsın” demek istiyorsanız bu bağlantıyı kullanarak geçtiğimiz sene düzenlenen eylemleri inceleyerek ya da bu bağlantıdaki fikir listesine bakarak eyleminizi planlamaya başlayabilirsiniz.

Size yakın bir eylem olup olmadığını merak ediyorsanız kampanyanın sitesinde bulunan ve sürekli güncellenen harita sayesinde tüm eylemleri detayları ile görebilirsiniz.

#TohumlaraÖzgürlük eylemlerini Yeşil Gazete’den takip edin

Yeşil Gazete olarak 2-16 Ekim tarihleri arasında ve öncesinde Türkiye’de gerçekleştirilecek eylemlerin takipçisi olacağız ve duyurularına yardımcı olmaya çalışacağız. Eğer sizin de tohumlar ve gıda özgürlüğü ile ilgili bir eylem planınız varsa bize Facebook veya Twitter üzerinden ulaşabilir, konu ile ilgili düşüncelerinizi #TohumlaraÖzgürlük hashtagi ile paylaşabilirsiniz.

 

Haber: Bora Kabatepe

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.