Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

TİSK anketi: Dört kişiden üçü aşı olmayanların kamusal alana alınmamasını istiyor

0

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) toplumun aşı ve aşılanmaya bakışını ölçmek için ‘Covid-19 Sürecinde Aşılanmaya Bakış Anketi’ yaptırdı.

Ankete göre, Türkiye’de de her dört kişiden üçü aşı karnesi uygulamasının hayata geçirilmesini istiyor.  Her 10 katılımcıdan sekizi aşı olmayı reddederek başkalarına hastalığı bulaştıran kişilerin kusurlu olduğunu düşünüyor.

Yaklaşık 2 bin kişiye soruldu

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre ülke çapında 11-17 Ağustos’ta yaklaşık 2 bin kişi ile düzenlenen anket, telefon ve dijital panel üzerinden gerçekleştirildi.

Ankete katılanların büyük bölümünü hizmet ve imalat sektörlerindeki saha çalışanları oluşturdu. Ankete katılanlar arasında ofis çalışanları ve uzaktan çalışmaya devam edenler de yer aldı.

Çoğunluk yan etki kaygıları nedeniyle aşı olmuyor

Ankete göre, aşı olmayı reddeden her 10 kişiden yaklaşık yedisi, güvenlik ve yan etkilere ilişkin kaygılarla aşı olmayı kabul etmediğini belirtti. Her 10 kişiden biri ise çevresindeki söylemlerden etkilenerek aşı olmadığını dile getirdi.

Ankete katılan her dört kişiden üçü aşı karnesi uygulamasının Türkiye’de de hayata geçirilmesini istedi. Her 10 kişiden 8’i aşılı veya Covid-19 negatif olduğunu belgeleyemeyenlerin kamuya açık alanlara alınmaması görüşünde.

Kanuni kusur sayılmalı

Her 10 katılımcıdan sekizi aşı olmayı reddederek başkalarına hastalığı bulaştıran kişilerin kusurlu olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yaklaşık yarısı ise bu kusurun vicdani bir kusurdan öte kanuni anlamda da bir kusur sayılması gerektiğini savunuyor.

Her 10 kişiden yaklaşık yedisi toplum sağlığı için aşı olmayı kabul etmeyen çalışanlara yönelik yaptırımların uygulanması gerektiği fikrinde.

Ankete katılanların yarısından fazlası aşılanmamış kişileri ikna etmek için en etkili yöntemin resmi yaptırımların ve kısıtların başlatılması olacağı düşüncesinde. Bu konuda en fazla verilen ikinci cevap ise resmi makamlarca bilimsel içerikli açıklama ve yayınların artırılması şeklinde.

You may also like

Comments

Comments are closed.