EmekManşetTürkiye

Tiktok’tan seslerini duyuran Türkiyeli işçiler The Guardian’da

0

Çalışma alanlarından çekilmiş videoları TikTok’ta paylaşarak viral olan Türkiyeli işçiler The Guardian’da haber oldu.

Viral olan videolarda tarım işçileri mezuniyet töreninde olduğu gibi hasat sonunda kovalarını havaya atıyor. Bir şantiye peruk olarak kenevir telleri takan ve mikrofon yerine plastik boru parçalarına şarkı söyleyen işçilerle bir konser salonuna dönüşüyor.

Elif İnce imzalı haberde “Uygulamanın meydan okumalar, dans ve komedi gibi temel öğeleri bol. Ancak eğlencenin ortasında, korkunç çalışma koşullarının eleştirisini kaçırmamak zor” denilerek videoların kötü çalışma koşullarını ne ölçüde yansıttığına odaklanılıyor.

İşçiler için en kötü 10 ülke içerisinde

Keza, Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu‘nun 2021 Küresel Haklar Endeksi‘ne göre üst üste altı yıldır işçiler açısından dünyanın en kötü ilk 10 ülkesinde yer aldı.

2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a yönelik darbe girişimi ve ardından ilan edilen olağanüstü hal sonrasında işçilerin koşulları giderek kötüleşti. Pandemi ise binlerce sendikalı işçiyi işten çıkarmak için bir bahane vermiş oldu.

‘Hakkımızı savunacak kimsemiz yok’

Günlük 8-12 Euro’ya mercimek toplayarak geçimini sağlayan, geceleri çadırda ve sıcak suya erişimi olmadan kalan Ahmet İstek, The Guardian’a verdiği demeçte şunları söyledi:

Bizim sendikamız yok, sigortamız yok, hakkımızı savunacak kimsemiz yok. Bu yüzden TikTok’u çalışma koşullarımızı eleştirmek ve geçimini sağlamanın ne kadar zor olduğunu göstermek için kullanıyoruz.

İnşaat en ölümcül sektörlerden

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2020 yılında en az 2 bin 427 iş cinayeti sonucunda yaşamını yitirdi. Üstelik bu sayı arasında mesleki hastalıkların neden olduğu ölümler sayılmıyor.

İnşaat ise en ölümcül sektörlerden biri. Bir videoda bir işçinin arka planda Kürtçe müzik çalarken ve herhangi bir güvenlik ekipmanı olmadan bir binanın iskelesinin altıncı katından sadece 15 saniyede indiği görüntüleniyor.

Başka videoda ise yeni tamamlanmış yüksek bir bina üzerinde çalışan ve üzerinde durduğu iskeleyi söken bir işçi görüyoruz. Kask yerine kapüşonlu ve ipe bağlı olmayan koşum takıyor.

Orta sınıfı el emeğinin gerçeğiyle yüzleştiriyor

İSİG araştırmacısı ve Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Aslı Odman, TikTok’un Türkiye’nin orta sınıfını ilk kez “el emeğinin gizli gerçekleriyle” karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Odman açıklamasında “Bu işçiler yeni işçi sınıfının büyük bir kısmını oluşturuyor. Gençler, hepsinin akıllı telefonları var ve beğeni almak istiyorlar” dedi.

Online sergi yapıldı

Türkiye, yaklaşık 19,2 milyon kullanıcısıyla TikTok’un en büyük kullanıcı tabanlarından biri. Algoritması, bir avuç takipçisi olan bir işçinin gönderilerinin “keşfet” sayfasına gelmesi durumunda milyonlara ulaşmasına izin verebiliyor.

Geçtiğimiz yıl uygulamada çalışanların gönderileri popüler olmaya başlayınca, İstanbul’daki sanat galerisi Karşı Sanat bu durumu fark etti ve online sergi için derleme yaptı.

Küratörlerden Ozan Çağlar, ekibin videoların diline hayran kaldığını belirterek, “Kurmaca ile belgesel arasında bir geçiş. TikTok’taki çalışanlar, Instagram’da reklamı yapılan bu kot pantolonların nasıl yapıldığını ortaya koyuyor” dedi.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.