EmekManşetTarım-GıdaTürkiye

98 gündür direnen Agrobay işçileri çatıya çıktı: Ölmekten başka çaremiz yok

0

İzmir‘in BergamaDikili bölgesinde 98 gündür tazminat ve maaş hakları için direnen Agrobay işçileri beş katlı bir binanın çatısına çıkarak eylem yaptı. Kolluk güçleri altı işçiyi gözaltına aldı.

Bayburt Holding’e bağlı Arzu Şentürk’ün patronu olduğu Agrobay Seracılık’tan Tarım-Sen Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, hakları için üç ayı aşkın süredir mücadele ediyor.

Çatıya çıkan kadın işçilerden biri “Maalesef bütün siyasi partilere çıktığımız halde bizim sorunumuz çözülmedi. Eğer bugün bu sorun çözülmezse canımıza kıyacağız” diye konuştu.

İşçilerin canlarından başka kaybedecek bir şeyleri olmadığını söylemesine ve ‘kendimizi atarız’ demesine rağmen polis güçleri branda, ambulans, itfaiye olmadan ve hiçbir tedbir almadan olaya müdahale etti.

Polislerin müdahale sırasında kadınlara bağırıp çağırdığı, itildiği ve dakikalarca yukarıda tutulup aşağı indirilmediği kaydedildi. Beş kadın ve bir erkek işçi gözaltına alındı.

Polisin ayrıca işçilerin aileleriyle veya sendika temsilcileriyle görüşmesine de izin vermediği ve aşağıda bekleyen aile yakınları ve sendika başkanını da gözaltına almakla tehdit ettiği bildirildi.

‘Ölmekten başka çaremiz yok’

Üç aydır direndiklerini ve emeklerinin karşılığını almadan gitmeyeceğini ifade eden kadın işçiler Agrobay’ın patronu Arzu Şentürk’ten haklarını talep ederek şunları söyledi:

Bugün çatıdayız. Hakkımızı almadan geriye gitmeyeceğiz. Arzu hakkımızı versin; ölmek var dönmek yok. Üç ay oldu.

Bugün çözüldü çözüldü. Çözülmedi mi bizim ölmekten başka çaremiz yok. Zaten öldürdü bizi Arzu.”

Ne olmuştu?

İşçiler işyerinde sistematik amir baskısına maruz kaldıklarını, ağır işlerde eksik ekipmanlarla çalıştıklarını, maaşların düzensiz ödendiğini, iş kazalarının gizlendiğini ve bunlar karşısında Tarım Sen’e üye oldukları için işten çıkarıldıklarını söyleyerek eyleme başlamıştı.

İşten çıkarılan 39 işçiden, 31’i, Kod-46 maddesiyle tazminatsız işten çıkarılmış; “işverenin güvenini kötüye kullanmak, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar” gerekçeleri öne sürülmüştü.

Kod-46 ‘işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya dökmek’ gibi durumlarda uygulanıyor. İşçiler bu kodla işten çıkarıldıklarında, başka yerde sigortalı olarak işe girme ihtimalleri de kalmıyor. Üstelik tazminatları ve birikmiş alacakları da ödenmiyor.

Agrobay işçileri İstanbul’da: Dört konsolosluk önünde eylem
İSİG Meclisi’nden Agrobay raporu: Tarımda son 10 yılda en az bin 803 işçi, iş cinayetine kurban gitti

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.