Ticaret Bakanlığı’ndan plastik atık düzenlemesi: Etilen polimer ithalatı yasaklandı

Etilen polimerler, Türkiye'nin ithal ettiği plastik atığın yüzde 50 ile 60 arasında bir oranına denk geliyor. Kararı olumlu bulan Doç. Dr. Sedat Gündoğdu'ya göre yeni hedef iç piyasadaki atık yönetim alt yapısını desteklemek ve atık ithalatından tamamen vazgeçmek olmalı.

Ticaret Bakanlığı, plastik atık ithalatında düzenlemeye giderek etilen polimer atık ithalatını yasakladı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan kararla birlikte atığın ithalatı 45 gün sonra durdurulacak.

Kararda, etilen polimer atık ithalatının “ithalatı uygunluk denetimine tabi atıklar” listesinden çıkartılarak, “ithalatı yasak diğer atıklar” listesine dahil edildiği belirtildi.

İthal plastiklerin yüzde 60’ına denk geliyor

Plastik ürünler arasında oldukça yaygın olan etilen polimer kap, mutfak eşyası, plastik kutu, plastik tüp, boru, oyuncak kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi imalatının yanı sıra poşet, torba ve plastik şişe yapımında kullanılıyor.

Plastik kirliliği üzerine araştırmalar yapan Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada yasaklanan plastik türünün Türkiye’ye ithal edilen plastik atıkların yüzde 50 ile 60 arasında bir oranına denk geldiğini söyledi.

Adana Dedepınarı’nda geri dönüştürülmek yerine yol kenarında yakılan plastik atıklar

‘Kontrol edilemez olduğunu fark ettiler’

Bu plastik türünün en büyük sıkıntısının ise farklı çöplerin bu kategoride sınıflandırılabilmesi olduğunu belirten Gündoğdu, “Etilen polimer etiketleri doğru olmayan beyanlarda da kullanılıyordu. Birçok çöp bu etiket altında Türkiye’ye getiriliyordu. Muhtemelen bu durumun kontrol edilemez olduğunu onlar da fark etti” dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararı olumlu olarak nitelendirdiğini belirten Gündoğdu, “Artık var olan denetimlerin arttırılması ve belli bir plan ve program çerçevesinde tüm atık ithalatının durdurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Tüm atık ithalatı durdurulmalı’

Yıllardır Türkiye’ye getirilen plastiklerin çok az bir kısmının geri dönüştürüldüğünü, geri kalanlarının yakıldığını veya gömüldüğünü hatırlatan Gündoğdu, “Geri dönüşüm için kullanılacak plastik iç piyasadan rahatlıkla toplanabilir. İç piyasadaki atık yönetim alt yapısının desteklenmeli ve ithalattan tamamen vazgeçilmeli” dedi.

Adana Dedepınarı

10 yılda yüzde 7 bin 300 artış

Türkiye’de son 10 yılda çöp ithalatı yüzde 7 bin 300 oranında arttı ve yıllık 600 bin tona çıktı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Türkiye, Avrupa’dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısı konumunda.

AB ülkelerinde plastik paketlerin yüzde 78,5’i ayrıştırıp toplanıyor fakat bunların yalnızca yüzde 41,5’u AB sınırları içinde geri dönüştürülüyor.

AB ülkelerinden yapılan atık ihracatı 2004 yılından bu yana yüzde 75 arttı. Yıllık 32,7 milyon tonu bulan AB’nin atık ihracatının 13,7 milyon tonu Türkiye’ye gidiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR