İklim KriziManşetTürkiye

Thunberg, petrol protestosu sırasında polise itaatsizlikten hakim karşısına çıkacak

0
Fotoğraf: TT Haber Ajansı

20 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, geçen ay İsveç‘in liman kenti Malmö‘de düzenlenen petrol karşıtı bir protesto sırasında polisin emirlerine uymayı reddetmekle suçlandı. Thunberg, temmuz ayının sonunda hakim karşısına çıkacak.

İsveç basınında yer alan habere göre, Thunberg’in ilk suçlaması olduğuna inanılan suçlama için, 20 yaşındaki iklim savunucusunun 19 Haziran’da şehrin petrol terminalinde Take Back the Future (Geleceği Geri Al) aktivist grubu tarafından düzenlenen altı günlük bir protesto gerekçe gösterildi.

Sydsvenskan gazetesi, 15 yaşında Stockholm‘de iklim krizine dikkati çekmek için okul grevine başlayan ve Fridays for Future gençlik iklim hareketi aracılığıyla uluslararası olarak tanınmaya başlayan aktivistin üç kişiyle birlikte gözaltına alındığını bildirdi.

Polisin gazeteye yaptığı açıklamaya göre, protesto sırasında 20 kişilik bir grup yolu kapatmış ve terminale giriş çıkışı engellemek için tankerlere tırmanmıştı. Ancak bu dört aktivist, diğerlerinden farklı olarak polisin alandan ayrılma emirlerine uymayı reddetti.

Fotoğraf: TT Haber Ajansı

‘Gösteri özgürlüğü başkasını rahatsız etme hakkını kapsamaz’

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, “Savcılık, bu yıl 19 Haziran’da, kovuşturmaya göre Malmö’de trafiğin aksamasına neden olan bir iklim gösterisine katılan genç bir kadın hakkında suç duyurusunda bulundu” ifadelerine yer verildi.

Açıklama Thunberg’den ismen bahsetmese de, bir sözcü, bu kişinin Thunberg olduğunu doğruladı. Savcı Charlotte Ottosen, Sydsvenskan’a yaptığı açıklamada gösteri yapma özgürlüğünün başkalarını rahatsız etme hakkını kapsamadığını belirtti.

‘Genelde para cezasıyla sonuçlanır’

Ottosen, protestocuların polisin yoldan çekilme talimatlarına “itaat etmedikleri” için olay yerinden sürüklenerek uzaklaştırıldığını ve sürecin görüntülü kayda alındığını ifade etti.

Savcı Ottosen, benzer suçların “genellikle para cezasıyla sonuçlandığını” sözlerine ekledi.

Fotoğraf: TT Haber Ajansı

Thunberg: Seyirci kalmaktansa fosil yakıtlara karşı mücadeleyi seçiyoruz

Thunberg, protestoya katıldığı gün sosyal medya platformu Instagram’daki bir gönderisinde iklim krizinin “sayısız insan için şimdiden bir ölüm kalım meselesi” olduğunu yazmıştı. Thunberg, “Seyirci kalmaktan ziyade fosil yakıt altyapısını fiziksel olarak durdurmayı seçiyoruz” demişti.

Bir sözcü İsveç medyasına verdiği demeçte, 24 Temmuz’da bölge mahkemesinde kendisini savunmayı planladığı söylenen Thunberg’in bu süreçte konuya dair yorumda bulunamayacağını kaydetti.

‘Asıl suç, engellediğimiz kapıların ardında işleniyor’

Take Back the Future grubu, terminalin fosil yakıt yüklerinin, aktivistlerin yargılanmasından daha büyük bir sorun olduğunu söyledi. Sözcü Irma Kjellström, “Asıl suç, engellediğimiz kapıların ardında işleniyor” diye konuştu.

Suçlanan dört aktivistten biri olan Kjellström, “Bu tür faaliyetlerın karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi. “Fosil yakıt endüstrisinin hayallerimizi elimizden almaya devam etmesini beklemeyecek ve buna katkıda bulunmayacağız.”

Thunberg, mart ayında Yerli halkların toprak haklarını ihlal eden rüzgar santrallerine karşı düzenlenen bir gösteri sırasında Norveç‘in Oslo kentinde ve ocak ayında Almanya‘da Lützerath kömür madenini genişletmek için bir köyün yıkılmasına karşı düzenlenen protestolar sırasında polis tarafından iki kez kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.

‣ Greta Thunberg, Norveç’te ‘hükümet kapatma’ eyleminde gözaltına alındı
‣ Thunberg, Lützerath’taki ikinci gözaltının ardından serbest bırakıldı

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.