Editörün SeçtikleriEkolojiManşet

Termik santrallerin yuttuğu Yayaköy’e yeni tehdit: Santral atıklarla genişliyor

0
Çan, termik
Çanakkale, Çan termik santral, Yayaköy/ Fotoğraf: Cansu Acar

ÇANAKKALE- Çan’da bulunan Çan 2 Termik Santrali’nin genişletilmesi için faaliyetlere başlandı. Çan 2 Termik A.Ş.’nin sahibi olduğu termik santral projesinin kül depolama sahasının alanı genişletilmek isteniyor. Söz konusu ‘Çan 2 Termik Santrali Kül Depolama Sahası Alan Genişeme’ projesi için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu onaylanarak projenin ÇED süreci 12 Ocak’ta başlatıldı. 90 milyon TL’ye mal olan genişletme talebiyle yapılan başvuru kapsamındaki faaliyetler, projedeki uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı atıklarının depolanmasıyla bertarafı için başlatılmış durumda.

Proje alanı Çan merkeze yedi kilometre, Yayaköy’e ise 1,2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Depolanacak atıkların arasında yıllık 291 bin 679 ton cüruf, 809 bin 561 ton uçucu kül ve 314 bin 385 ton alçıtaşı atıkları bulunuyor. Projenin 15 yıl sürmesi planlanıyor.

‣[İklim Adaleti Kervanı-3] Distopik bir gerçekliğin sınırlarında solumak: Termik Santraller 
termik, Çan,

Çan 2 Termik Santrali için verilen ÇED başvuru dosyasından kül sahasını gösteren bir harita. Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Bir yandan kuraklık bir yandan termik santral ısrarı…

Çan Çevre Derneği Başkanı Av. Ümran Aydın, termik santralin bulunduğu bölgenin ‘Bahadırlı Ovası’ denilen bir bölgede bulunduğuna ve domatesiyle ünlü bir tarım alanı olduğuna işaret ediyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan Avukat Ümran Aydın, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Kuraklık ve iklim krizini yakından hissettiğimiz bugünlerde radyoaktif salım yapan böyle büyük bir kül sahasının kurulmasını ve kapasite artırmasını kesinlikle istemiyoruz.”

Çan 2 Termik A.Ş.’nin büyük ortağı Odaş Elektrik Üretim Sanayi Tic. A.Ş. şirketin yüzde 76,77’sine sahip. Santralin bir baca gibi tüttüğü Yayaköy‘den ise  “terk edilmiş” kelimesiyle bahsedebiliriz:

Çanakkale, Çan termik santral- Yayaköy/ Fotoğraf: Cansu Acar

Çanakkale, Çan termik santral- Yayaköy/ Fotoğraf: Cansu Acar

‘Hayalet köy’e dönen bir köy…

Köyü termik santraller çevrelemiş durumda. 18 Mart termik santrali bir yandan, Çan 2 termik santrali bir yandan adeta köydeki havayı kesmiş durumda.

Ayrıca proje kapsamında 20 Şubat’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

Projeye ilişkin halkın katılımı toplantısının yapılmasının ardından dava da açacaklarını belirten Ümran Aydın, iki santral arasında sıkılıp kalmış olan Yayaköy’e dair şunları söylüyor:

“Yayaköy termik santral yüzünden hayalet köye dönmek üzere. Aslında hayvancılık yapılan bir köyü. Şuan kalan ve köyden göç edemeyen 20 kadar haneyi kanser riski ile yüz yüze bırakmak, çok acımasızca olacak.”

Köyün nüfusu termik santrallerin ardından aslında biraz iklim göçü yaşamış durumda. Manzaraların termik santrale çıktığı köy, ülkedeki en büyük 30 kömürlü termik santralden ikisinin kıskacı altında.

termik, Çan

Kül depo sahasının yapılması planlanan alan

Ayrıca kömürlü termik santrallerinin bacalarından çevreye yayılan beyaz dumanlar, iklim krizini beslemeye de devam ediyor. Hala girilmeyen kış ayının, kuraklığın, aşırı hava koşullarının sebeplerinden biri de yine bu santrallerden yayılan gazlar.

Çanakkale, Çan termik santral/ Fotoğraf: Cansu Acar

Çanakkale, Çan termik santral/ Fotoğraf: Cansu Acar

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart 2022’de yayımladığı sera gazı salımlarına ilişkin artış verilerine göre; 1990’dan 2020’ye kadar geçen sürede sera gazı emisyonu yüzde 138,4 oranda artış göstermiş durumda. Ancak hala kömürlü termik santraller Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan projeler arasında yerini alıyor.

Öte yandan sadece Zonguldak, Çanakkale, Muğla ve İskenderun‘daki santrallerin neden olduğu sağlık yükü, Türkiye toplamının yüzde 40’ına karşılık geliyor. Muğla’daki termik santraller ise en fazla erken ölüme neden olanların başında yer alıyor. 

Muğla için aktivistler Meclis’te: Termik santrallerin yarattığı kırıma derhal son verilsin!
Çanakkale, Çan termik santral- Yayaköy/ Fotoğraf: Cansu Acar

Çanakkale, Çan termik santral- Yayaköy/ Fotoğraf: Cansu Acar

You may also like

Comments

Comments are closed.