DünyaManşet

Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesine ikinci kez ‘evet’ dedi

0
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Temsilciler Meclisi dün gece yaptığı oylamayla Başkan Donald Trump için ikinci azil soruşturmasının başlatılmasını kabul etti. Böylece Trump hakkında iki kez azil soruşturması başlatılan ilk ABD Başkanı oldu.

Senato‘da yapılacak davada Trump, taraftarlarının Washington DC‘de yer alan Kongre binasını işgal etmesi gerekçe gösterilerek “ayaklanmaya kışkırtmak” ile suçlanacak.

6 Ocak Çarşamba günü meydana gelen olaylar biri polis beş kişinin yaşamını yitirmesine ve Joe Biden’ın başkanlığının resmileşeceği tescil sürecinin yarıda kalmasına neden olmuştu.

Senato’da üçte iki oy gerekiyor

Trump’ın azli için Senato’daki üyelerin üçte ikisinin bu yönde oy kullanması gerekiyor. ABD Senatosu’ndaki 100 üyeden 50’si Demokrat Partili. Bu üyelerin tamamının yanı sıra 17 Cumhuriyetçi senatörün de Trump’ın azli yönünde oy vermesi gerekiyor.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler Trump karşıtı bir pozisyon almış olsa da henüz hiçbiri evet oyu vereceği yönünde bir açıklama yapmadı. Trump hakkında açılan ilk azil soruşturması yaklaşık bir yıl önce başarısız olmuştu.

Suçlu bulunursa ne olacak?

DW Türkçe’nin aktardığına göre Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dünkü oturum sırasında Trump’ı “ülke için bir tehdit” olarak niteledi. Pelosi Trump’ın “yerli teröristleri” kendisini seçim yenilgisine karşı korumak için kışkırttığını belirtti.

Trump eğer suçlu bulunursa eski başkanların faydalandığı emekli maaşı ve güvenlik hizmetinden yararlanamayacak. Ayrıca 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinde de tekrar yarışma şansı olmayacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.