COP25İklim KriziManşet

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi COP25’te: ABD hâlâ burada

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, İspanya’nın başkenti Madrid’de iki hafta boyunca sürecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na (COP25) katıldı.

Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump‘ın Paris Anlaşması‘na olan karşıtlığına rağmen “Buraya gelerek herkese hâlâ buradayız demek istiyoruz, ABD hâlâ burada” ifadelerini kullandı.

Trump anlaşmadan çıkmak istiyor

Donald Trump karbon emisyonlarını 1,5 derece ile sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması’ndan çekilmek istediğini 2017 yılında açıklamıştı. Resmi başvuruyu ise geçtiğimiz Kasım ayında Birleşmiş Milletler’e yapmıştı. Trump, Çin gibi diğer büyük çevre kirleticileri emisyonlarını artırırken, anlaşmaya uyup yerli üreticileri kısıtlamanın ABD ekonomisine zarar vereceğini iddia ediyor.

Dünyanın en büyük kirletici ülkeleri arasında yer alan ABD’nin bu anlaşmadan çekilme kararı birçok hükümet yetkilisi ve çevre örgütü tarafından eleştiriyle karşılanmıştı. Demokrat Partili siyasetçiler ise Kasım 2020 seçimlerinde kazanmaları durumunda, anlaşmaya tekrar dahil olacaklarını belirtiyor.

‘Kongre harekete geçmede kararlı’

Madrid’de gerçekleşen İklim Konferansı’nı ziyaret eden Pelosi, ABD merkezli ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile buluştu. Sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Pelosi, “Heyetimiz, Kongre’nin iklim krizi konusunda harekete geçme taahhüdünün sağlam olduğu mesajını iletmek üzere burada” ifadelerini kullandı.

Pelosi, devam eden azil soruşturması sırasında Madrid’i ziyaret etme kararının, Demokratlar’ın iklim krizinden doğan “insanlığa karşı varoluşsal tehdit”i ele almak konusundaki bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Pelosi kendisine Trump’ın azledilme süreciyle yöneltilen bir soruyu “Burada olma sebebimiz ABD’nin başkanının azledilmesini konuşmak değil” şeklinde yanıtladı ve devam etti: “Biz, olumlu bir şekilde gelecek nesiller için gezegeni kurtarma konusundaki gündemimiz hakkında konuşmak için buradayız.”

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.