İklim KriziManşet

Trump, Paris Anlaşması’yla bağı resmen koparıyor

0

ABD’de Donald Trump  yönetimi, dün itibarıyla Paris Anlaşması’ndan çekilmek için ilgili resmi başvuruyu Birleşmiş Milletler‘e (BM) sundu. BM’ye sunulan bu talep bugün işleme alınırsa, ABD resmi olarak gelecek yıl, başkanlık seçiminden bir gün sonra 4 Kasım 2020 itibari ile artık Paris Anlaşması’nın tarafı olmayacak.

Ancak ABD’nin karşı karşıya kaldığı iklim tehdidi, Trump’un anlaşmadan çekilme niyetini açıkladığı 2017 yılına göre çok daha belirgin. Bu yüzden de federal yönetimi iklim mücadelesinde geri adım atarken, eyaletler, şehirler ve şirketler ülke çapında iklim eylemini hızlandırıyor. Paris Anlaşması’na uyumlu 1.5 derece hedefi çerçevesinde gerekli emisyon azaltım planlarını hayata geçiren yerel aktörler ve özel sektör temsilcileri ABD’nin federal düzeydeki eylemsizliğinin yarattığı açığı kapatıyor.

İklim hareketleri ve Paris’e kamuoyu desteği Trump’a rağmen yükseliyor

Ülkedeki iklim hareketi de Trump’a rağmen her geçen gün büyüyor ve iddialı azaltım planlarını hayata geçiren kurumların sayısı artıyor. Geçen yıl yapılan bir analiz,  ABD’nin Paris kapsamında verdiği taahüddün üçte ikisinin halihazırda bu yerel ve eyalet düzeyindeki aktörlerin yaptığı eylemler ile yerine getirildiğini gözler önüne seriyor. Bu analizden beri de birçok bu aktörler birçok yeni adımlar atarak, ülke çapında iklim eylemini hızlandırmaya devam ediyor.

Buna göre;

  • Paris Anlaşması’na bağlı ABD eyaletlerinin, şehirlerinin ve şirketlerinin oluşturduğu koalisyon ABD GSYİH’nın yaklaşık% 70’ini ve nüfusunun ise yaklaşık% 65’ini temsil ediyor.
  • 2019’da 7 yeni eyalet % 100 temiz enerji mevzuatını yürürlüğe soktu. Eğer yürürlüğe sokulursa ABD’nin toplam elektrik talebinin neredeyse %25’ini %100 temiz enerjiye ulaştıracak benzer taahhütler 5 eyalette daha verildi.
  • Çoğu Fortune 500 şirketi olmak üzere ABD’de faaliyet gösteren 62 şirket, %100 temiz enerji taahhüdünde bulundu. Apple Inc., Bank of America, Starbucks ile birlikte RE100 taahhüdünü veren diğer şirketler 7,8 Milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Paris Anlaşması’na ve iklim eylemine olan kamuoyu desteği de tüm ABD’de her geçen gün giderek artıyor:

  • Kayıtlı seçmenlerin dörtte üçünden fazlası(% 77), neredeyse tüm Demokratlar (% 92), dört Bağımsızdan Üçü (% 75) ve Cumhuriyetçilerin çoğunluğu (% 60) dahil olmak üzere, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan ayrılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
  • Her 5 seçmenin birinden daha fazlası, ABD’nin Paris Anlaşması’na katılması gerektiğini ifadeediyor. ABD’li yerel, kabile, eyalet yöneticileri ve özel sektörden 3.800’ün üzerinde lider, Paris Anlaşması için “biz hala buradayız”
  • ABD seçimlerideki güçlü demokrat adaylardan Elizabeth Warren, çekilme kararıyla ilgili olarak Guardian’a yazdı ve “Sonsuza kadar iklim inkarcısı bir başkana sahip olmayacağız. ABD tekrar iklim lideri olabilir” dedi.

ABD, en az Kasım 2020’ye kadar Paris Anlaşması’na taraf olmaya devam edecek ve başkanlık seçim sonuçlarına bağlı olarak bir ivme ile tekrar Paris’e katılabilir. Konu 2020 başkanlık seçimine gidilirken en önemli gündem maddelerinin de başında geliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.