Temmuz’da ülke genelinde yağışlar yüzde 55 azaldı

Geçtiğimiz ay Türkiye genelinde yağışlar, normallere göre yüzde 46, geçen yılki aynı döneme göre ise yüzde 55 azaldı. Sekiz il ve çevresinde ay boyunca hiç yağış olmazken, yağışlar bazı illerde ve İstanbul'un batı kesimlerinde yüzde yüze yakın arttı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Temmuz 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerine göre Türkiye genelinde geçtiğimiz ay yağışlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 azaldı.

Geçen yıl temmuz ayında metrekareye 19 kilogram yağış düşerken bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise metrekareye 8,5 kilogram oldu. 1991-2020 dönemini kapsayan  temmuz ayı yağış ortalaması ise metrekareye 15,6 kilogram.

Yağışlı gün sayısı  temmuzda Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 3,1 gün olarak gerçekleşti. 1991-2020 dönemi yağışlı gün ortalaması 3,2 gün olarak hesaplandı.

Yağışlar tüm bölgelerde normallere göre azalma gösterdi. En büyük düşüş yüzde 82 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde oldu. İl bazında en az yağış metrekareye 0,1 kilogram ile Hatay’da kaydedildi.

İzmir, Muğla ve Şanlıurfa‘nın batı kesimleri ile Mardin, Elazığ, Şırnak, Batman, Gaziantep çevrelerinde ise temmuz boyunca yağış görülmedi.

Bazı kesimlerde yüzde yüz artış, bazılarında ise yüzde 80 düşüş

Yağışlar Ankara, Çankırı, Giresun, Balıkesir, Çanakkale çevreleri, Mersin ve Antalya’nın doğusu ile İstanbul’un batı kesimlerinde ise normallerine göre yüzde 100’den fazla arttı.

Temmuz ayında Doğu Karadeniz sahil kesiminde 10 günün üzerinde yağış görülürken, il bazında en fazla yağış metrekareye 74,8 kilogramla Ordu’da gözlendi.

Ancak Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük bölümünde, Akdeniz Bölgesi‘nin doğu ve batı, İç Anadolu Bölgesi‘nin doğu kesimlerinde ve Kırklareli, Tekirdağ, Karaman ve Mersin çevrelerinde yüzde 80’den fazla düştü.

Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 3,2 gün olarak hesaplanırken, temmuzda Türkiye genelinde ortalama 3,1 gün olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR