EmekManşetTürkiye

Temmuz ayında en az 164 işçi öldü

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayı içerisinde en az 164 işçi öldü. Böylece 2020’nin ilk altı ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 1098’e çıkmış oldu.

Raporda, Dardanel ve Vestel fabrikalarındaki koronavirüs vakalarına rağmen işçilerin hala çalıştırılıyor olmasına da değinildi. İSİG Meclisi fabrikayayla ilgili şu soruyu yöneltti:

Fabrikada virüs bulaşmış işçiler varken Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Vestel’e ‘güvenli üretim belgesi’ nasıl veriyor? Yoksa bu belgeler işyerlerini olası davalar için koruma amacı mı taşıyor.

Üç kadın, yedi çocuk ve altı mülteci işçi öldü

İSİG Meclisi’nin Yüzde 88’ini ulusal basından; yüzde 12’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı Temmuz ayı iş cinayetleri raporunda şu bilgiler yer aldı:

  • Hayatını kaybeden 164 işçinin 140’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
  • Ölenlerden üçü kadın, 184’ü erkek; içlerinden yedisi çocuk, altısı ise göçmen/mülteci işçiydi.
  • Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.
  • Hayatını kaybeden işçilerden sadece yedisi sendikalı olarak çalışıyordu.
  • Kendi nam ve hesabına çalışırken (çiftçi ve esnaf) ölen işçilerin yaş ortalaması 51, ücretli çalışırken (işçi ve memur) ölen işçilerin yaş ortalaması 39 yaş oldu

En çok ölüm nedeni ezilme/göçük

  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında gerçekleşti.
  • En fazla ölüm nedeni sırasıyla ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet oldu.
  • Temmuz ayında Türkiye’nin 59 şehrinde ve yurtdışında 2 ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi.
  • En çok iş cinayeti Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Zonguldak, İzmir, Maraş ve Samsun’da yaşandı.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.