ManşetKadınTürkiye

Temmuz ayında erkekler en az 36 kadını öldürdü

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temmuz ayında en az 36 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 11 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu duyurdu.

Yayınlanan rapora göre öldürülen 36 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, beşi ekonomik bahaneyle, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

‘Cezasızlık sürdükçe şiddet sürüyor’

Platform yaptığı açıklamada “18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur” dedi.

Bu belirsizliğin şiddeti artırdığına değinen Platform “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

11 kadını evli olduğu erkek öldürdü

Raporda kadınların kimler tarafından öldürüldüğüne de yer verildi. Buna göre 36 kadının üçünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi.

11’i evli oldukları erkek, beşi birlikte olduğu erkek, beşi tanıdığı biri, dördü eskiden evli olduğu erkek, ikisi akrabası, ikisi babası, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek ve ikisi de oğlu tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 18’i evinde, altısı sokak ortasında, ikisi arabada, ikisi arazide, ikisi otelde, biri ıssız bir yerde ve biri de iş yerinde öldürüldü. Dört kadının nerede öldürüldüğü ise tespit edilemedi.

24’ü ateşli silahlarla, beşi kesici aletle, üçü de boğularak, biri darp edilerek ve biri de yüksek atılarak öldürüldü. İki kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

‘Kadın haklarına yönelik saldırılar arttı’

Raporda koronavirüs salgını ve beraberinde evden çıkma kısıtlamalarının kadınlar için daha zor koşullar ortaya çıkardığı belirtildi. İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik tehditler ile kadın haklarına yönelik saldırıların da arttığı belirtilen metinde şu ifadeler yer aldı:

Bu ay, Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi tartışmaya açıldı ve sözleşmeye yönelik saldırılar arttı. Kadınların modern haklarına yönelik saldırılar söz konusu olduğunda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, eşit ve özgür yaşam hakkımıza yönelik saldırılar artmaktadır. Kadınları yaşatan İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması bir yana, Sözleşmenin tam ve etkin uygulanması için kadınlar mücadeleye devam ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.