İklim KriziKültür-SanatManşet

Teksas’ta dinozor ayak izleri, 100 milyon yıl sonra kuraklık yüzünden gün yüzüne çıktı

0

ABD’nin Teksas eyaletinde Dinozor Vadisi Eyalet Parkı‘nın içinden geçen Paluxy Nehri‘nin yoğun kuraklık koşulları nedeniyle kurumasıyla su hattının altında daha önce görülmemiş dinozor ayak izleri gün yüzüne çıktı.

Eyalet Parkı, çoğunlukla sauropodlardan ve theropodlardan olmak üzere çeşitli dinozor izlerine ev sahipliği yapıyor ancak nehir yatağındaki izler ilk kez görüldü.

1oo milyon yıldan eski izler, Parkın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Teksas Parklar ve Yaban Hayatı Departmanı sözcüsü Stephanie Garcia, izlerin theropodlardan olan Acrocanthosaurus‘a veya her uzuvda üç ayak parmağı ve pençesi olan iki ayaklı dinozorlara ait olduğunu belirtti.

Dört buçuk metre uzunluğunda ve yedi ton ağırlğındaki Acrocanthosaurus 113 milyon yıl önce bölgede yaşıyordu.

Araştırmacılar, izlerin şimdi kireçtaşı olana kadar sertleşen tortuda olduğu için günümüze kadar gelebildiğini söylüyor.

Parkın web sitesine göre, bu kıyı şeridindeki çamur, kabuklu canlılardan gelen kalsiyum karbonat tortularının bir sonucu olarak izleri korumak için ideal kıvamı sağladı.

İzlerin bu hafta beklenen yağmurla tekrar sulara gömülmesi muhtemel olsa da bulgu, araştırmacıları ve halkı heyecanlandırdı.

Southern Methodist Üniversitesi’nde fahri yer bilimleri profesörü omurgalı paleontologu Louis Jacobs izlerin zaten bilinen parkurları birleştirdiğini ve buna yaklaşık 150 dinozor adımı eklediğini söylüyor.

Jacobs, ayak izlerinin derinliğinden, ayak tırnaklarınının bile anlaşılabildiğini ve bunun muhteşem olduğunu belirtiyor. İzlerde keşfedilmemiş daha çok şey olabileceği düşünülüyor.

Nehir kurudukça daha fazlası açığa çıkacak olsa da suyla korunan bu izlerin bazısı da silinecek.

Garcia, “Çökelti katmanlarının altına gömülen izler, onları doğal hava koşullarından ve erozyondan korumaya yardımcı oluyor” diyor.

Teksas bir süredir, aşırı sıcaklar ve tehlikeli bir orman yangını döneminin ardından, bazı bölgelerinde kuraklık, diğer bölgelerinde ani sel baskınlarına sebep olan aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.