Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

‘Tekirdağ’da plastik organize sanayi süreci AKP’li vekillerin yalanını ortaya çıkardı’

0
plastik

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

*

Tekirdağ‘ın Ergene ilçesindeki Marmaracık Mevkii’nde yapılmak istenen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi‘ne (PAKOP) karşı çıkan Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) milletvekilleri, projenin kuruluş ve kamulaştırılmasının hızlandırılmasını öngören kanun teklifine imza verdi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, Ergene Havzası Koruma Alanı‘nda bulunan ve mutlak korunması gereken 1’inci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 2 bin 253 hektarlık alana yapılması istenen PAKOP ile ilgili AKP’li vekillerin yalan söylediğini aktardı.

Hamşioğlu, sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı videolu açıklamada, PAKOP’a karşı çıkan AKP’lilerin projenin kuruluş ve kamulaştırılmasını hızlandırılmasını öngören kanun teklifine imza verdiklerini belirtti.

‣ Tekirdağ’da tarım alanlarının OSB için ‘heba edilmesi’ planına itiraz

‘Karşı mısınız değil misiniz, karar vereceksiniz’

PAKOP, Plastik Organize Sanayi alanına dönüşen bir yapılaşma olarak gündemi meşgul ediyor. Yapılması planlanan OSB ile ilgili bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar itiraz ederken aynı zamanda çevresel etkisinin de büyük tehlikeler içerdiği ortaya koyuluyor.

PAKOP’a itiraz edenlerden birinin de AKP’liler olduğunu aktaran İYİ Parti vekili Hamşioğlu, “Tekirdağ’da bu yapılaşmaya istisnasız herkes karşı. Siyasi görüşü ne olursa olsun karşı. AKP’li belediyeler de karşı, CHP’li [Cumhuriyet Halk Partisi] belediyeler de karşı. Ticaret Sanayi Odaları karşı, zaten şehirde yaşayan insanlar karşı. AKP Milletvekilleri de karşıydı. En azından biz böyle biliyorduk” dedi.

Elinde 7 Mart tarihli bir kanun teklifi olduğuna dikkat çektiği videoda Hamşioğlu, “Bu kanun teklifinin konusu OSB’lerin kuruluşun ve kamulaştırılma sürecinin hızlandırılması. Kanun teklifinde imzası bulunan milletvekillerinden bir tanesi artık eski milletvekili olan AKP’li Sayın Mustafa Yel, bir tanesi de halen vekil olan Sayın Çiğdem Koncagül. Bu teklifin altında imzaları var. Şimdi siz yani AKP’li vekiller OSB’lerin hızlıca kamulaştırılıp kurulmasına karşı mısınız, değil misiniz? Öncelikle buna bir karar vereceksiniz. Neden bunu yapacaksınız. Tekirdağ için yapacaksınız. Çünkü Tekirdağ Türkiye’de kanserin baş kentine dönüşmüş durumda” şeklinde konuştu.

plastik

‣ Bakanlık mahkemeyi tanımadı, Tekirdağ’daki Plastik Sanayi Bölgesi’ne onay verdi

‘Beş haneden birinde kanser vakası var’

Tekirdağ Ergene ilçesinde kanser vakalarının hızla arttığına dikkat çeken Milletvekili Selcan Hamşioğlu, “Ergene’de her beş evden birinde kanser hastası var” diyerek şu bu konunun daha önce defalarca dile getirildiğine dikkati çekti.

Hamşioğlu şunları ekledi:

Belediyeler, Ticaret Sanayi Odaları o yapılanma ile mahkemelikken, STK’lar mahkemelikken siz ilkesiz bir şekilde öznesi o bölge olmasa bile böyle bir kanun teklifine nasıl imzanızı koyabiliyorsunuz? Bunu Tekirdağ halkına açıklamak zorundasınız. Tekirdağ da 28 Mayıs’tan önce bunun hesabını daha güçlü bir şekilde AKP’li vekillere hesabını ve sorusunu sormak zorunda” dedi.

‣ Bakanlığın Tekirdağ’daki Plastik Sanayi Bölgesi’ne verdiği onaya itirazlar sunuldu

‘Hayatınızdan daha değerli ne var?’

Ergene, Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinin AKP’nin adeta oy deposu olduğuna dikkat çeken Selcan Taşçı Hamşioğlu, “Şimdi o seçmenlerin AKP’li vekillere bunu sormasını istiyorum: Hayatınızdan daha değerli ne var? Hayatınız tehlike altında. İktidar gerçekten sizleri düşünüyorsa, hatta ‘sahiplendiriyor ya hepimizi’; sahiplenmek böyle mi oluyor? Henüz yemin etmedik meclisten soramıyoruz, ama ben buradan sormak istiyorum. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” diye konuştu.

‣ Tekirdağ’da ‘mutlak korunması gereken 1. sınıf tarım arazisi’ne plastik organize sanayi inadı

Ne olmuştu?

Tekirdağ’da birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 254 hektarlık alana yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için imar planı teklifi sunulmuş, duruma tepki gösteren Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, itiraz edeceğini bildirmişti.

Söz konusu girişime ilişkin Tekirdağ 1’inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen çalışmalar devam etmişti.

PAKOP Yönetim Kurulu Başkanlığının başvurusu kapsamında; 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı, plan açıklama raporu ve bilgi paftası sanayi.gov.tr adresinde ve Tekirdağ Valiliği’nin uygun gördüğü yerde 26 Nisan 2023 tarihinden itibaren bir hafta süreyle ilan edilmişti.

Bakanlık kararıyla Ergene Havzası Koruma Alanı içerisinde yer alan ve sit alanı olarak da tanımlanan arazi, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi özelliği taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın söz konusu alanın tarım dışı olduğuna ilişkin kararına, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptaline, 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli planlarda değişikliğe karşı açılan davalarda mahkeme, Bakanlıklar tarafından PAKOP için verilen kararların mevzuatlara, yürürlükteki planlara ve hukuka aykırı olduğuna hükmederek, çalışmaların iptaline karar vermişti.

Mahkeme kararlarına rağmen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın imar planlarının değişikliğine ilişkin ısrarla çalışma yürütmesi dikkatleri çekmişti.

Duruma tepki gösteren Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı, imar planı değişikliğine itiraz edeceklerini ve gerektiği taktirde tekrar dava açacaklarını bildirmişti.

Yer seçimi 9 Temmuz 2020’de yapılan PAKOP girişimine bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve bölge halkı da tepki göstermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.