Doğa MücadelesiManşetYerel

Bakanlığın Tekirdağ’daki Plastik Sanayi Bölgesi’ne verdiği onaya itirazlar sunuldu

0

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

*

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilen Tekirdağ‘ın Ergene ilçesindeki Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin ÇED olumlu kararı vermesine tepkiler sürüyor.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, siyasi parti temsilcileri ve çevre aktivistleri, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe sunarak ÇED kararına itiraz etti.

Dilekçelerin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilmesinin ardından grup adına basın açıklaması yapan TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

‘Mevzuata ve hukuka aykırı’

Polat, geçtiğimiz nisan ayında İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporunun verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

OSB’nin planlandığı 2 bin 253 hektarlık alanın 1’inci derece tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Polat, kamu tarafından tarımsal amaçlı arazi toplulaştırması yatırımı yapılan bir alanın, yine kamu tarafından tarım dışına çıkarılması kararının kendi içinde çelişkili olup, mevzuata ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

‘Kamu yararı’ denilemez

Planlanan alana yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nce verilen ‘kamu yararı’ kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Polat, şöyle konuştu:

“Öncelikle toprakları ve tarımsal üretimi korumakla görevli Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu gerekçeye sığınması da hukuka aykırıdır. Yargının Anayasanın 44., 45, ve 166. maddesi gereği verdiği ‘üstün kamu yararı” kararları da dikkate alınarak, gündemdeki bu kamu yararı kararı hükümsüz sayılmalıdır.”

Yürütmeyi durdurma kararı gerekli

1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzen Plan Hükümlerini hatırlatan Polat, planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan ve/veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımlarının yer almayacağının altını çizdi.

Polat, Danıştay 6. Dairesi 2010/3829 Esas nolu kararlarında belirtildiği üzere “ Mutlak Tarım Alanlarında” yer alması ve “aşırı yer altı suyu çekim alanında” kalıyor olması nedeni ile yürütmeyi durdurma kararının alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasına; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atilla Olgaç, Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı ve vatandaşlar katıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.