Haber: Serap Cömertoğlu İşcan
*
Yargı, Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde birinci sınıf tarım arazisine yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) için yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Karamehmet Mahallesinde yer alan 254 hektarlık birinci sınıf tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanılmasının Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca uygun görülmesinin ardından Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası konuya ilişkin dava açmıştı.
Tekirdağ 1’inci İdare Mahkemesi, Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması planlanan tarım arazisinin, tarım dışı kullanıma uygun olmadığına ve hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kararda, işlemin hukuka aykırı olduğu, söz konusu alanın tarım dışı kullanıma uygun bulunması neticesinde PAKOP projesinin uygulanacağı ve işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağı belirtildi.
Mahkeme, dava sonuna kadar, yürütmenin durdurulmasına, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verdi.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve Çevre Düzeni Plan Değişikliğiyle ilgili dava süreci ise devam ediyor.
Tekirdağ’da birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 254 hektarlık alana yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için imar planı teklifi sunulmuş, duruma tepki gösteren Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, itiraz edeceğini bildirmişti.
Söz konusu girişime ilişkin Tekirdağ 1’inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen çalışmalar devam etmişti.
PAKOP Yönetim Kurulu Başkanlığının başvurusu kapsamında; 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı, plan açıklama raporu ve bilgi paftası sanayi.gov.tr adresinde ve Tekirdağ Valiliği’nin uygun gördüğü yerde 26 Nisan 2023 tarihinden itibaren bir hafta süreyle ilan edilmişti.
Bakanlık kararıyla Ergene Havzası Koruma Alanı içerisinde yer alan ve sit alanı olarak da tanımlanan arazi, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi özelliği taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın söz konusu alanın tarım dışı olduğuna ilişkin kararına, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptaline, 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli planlarda değişikliğe karşı açılan davalarda mahkeme, Bakanlıklar tarafından PAKOP için verilen kararların mevzuatlara, yürürlükteki planlara ve hukuka aykırı olduğuna hükmederek, çalışmaların iptaline karar vermişti.
Mahkeme kararlarına rağmen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın imar planlarının değişikliğine ilişkin ısrarla çalışma yürütmesi dikkatleri çekmişti.
Duruma tepki gösteren Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı, imar planı değişikliğine itiraz edeceklerini ve gerektiği taktirde tekrar dava açacaklarını bildirmişti.
Yer seçimi 9 Temmuz 2020’de yapılan PAKOP girişimine bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve bölge halkı da tepki göstermişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…