Editörün SeçtikleriEkolojiManşetYerel

Tekirdağ Valiliğinden Ceyport Limanı açıklaması: Suç duyurusunda bulunduk

0

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN

*

Tekirdağ Valiliği, ÇED raporunun iptal edilmesine rağmen, kapasite artış çalışmalarına devam eden Ceyport Limanı hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi tarafından kapasite artışına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı  verilen ve ÇED raporu iptal edilmesinin ardından çalışmaları sürdüren Ceyport Limanıyla ilgili Tekirdağ Valiliği açıklama yaptı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Ceyport Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ tarafından yapılması planlanan ‘Liman Kapasite Artışı’ projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 10 Eylül 2021’de ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı’ verilmiştir. ÇED olumlu kararına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanlığı tarafından dava açılmış olup, Tekirdağ 1. İdare Mahkemesince 2021/981 esasına kayden açılan dava ile ilgili olarak önce ‘işlemin yürütmesinin durdurulmasına’ ve sonra da ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verilmiştir.

Daha önce alınmış olan ÇED kararları ile Ceyport AŞ tarafından limanda (iptal kararını içermeyen alanlarda) faaliyet gösterilmeye devam edilmekte olup, Mahkeme kararının ifası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce 07 Kasım 2022 tarihinde limanda yapılan denetim ile; liman kapasite artışına esas ÇED Olumlu kararına konu dolgu ve inşai faaliyetler durdurulmuştur. Ancak Mahkeme kararının tebliğ tarihinden itibaren Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen denetimlerde, iptal edilen ÇED Olumlu kararına esas alanlar içerisinde çalışmalara devam edildiğinin tespit edilmesi üzerine yapılan faaliyet tekrar durdurularak aynı anda Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuştur. Mahkeme kararıyla iptal edilen ÇED Kararına esas olan dolgu ve inşa faaliyetlerinin yapılıp yapılmadığı 22 Aralık 2022 tarihinden itibaren günlük olarak yapılan denetimler ile takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

Tekirdağ’da Ceyport Limanı’na verilen ÇED kararının yürütmesi durduruldu: Telafisi imkansız zararlar verecek
Ceyport Limanı projesine suç duyurusu: Mahkeme kararına rağmen faaliyetler sürüyor
Ceyport Limanı’na verilen ÇED kararı iptal edildi: Ölçümler eksik, zararı belli değil…

Ne olmuştu?

Ceynak Grubu‘nun projesini mahkeme, çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşacak zararların belirsiz olması ve depremsellik riski nedeniyle durdurmuştu.

Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, 21 Ekim’de Ceyport Limanı Kapasite Artış Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararının hukuka ve mevzuata uygun olmadığına hükmetti. Mahkeme, proje kapsamında yapılacak işlemlerin çevreye, telafisi güç ve imkansız zararlar vereceğini belirerek, itiraz yolu kapalı olmak üzere dava sonuna kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ancak yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen, mühürlenen alanda dolgu faaliyetlerinin sürdürülmesi nedeniyle yeniden, altıncı kez suç duyurusunda bulunuldu.

Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, mahkeme kararına ilişkin mühürlenen alanlarda çalışma yapılması durumunda, gerekli işlemlerin yapılacağını belirtmişti. 

Ceyport yetkilileri ise konuya dair sosyal medyada sponsorlu reklam vererek şunları söylemişti:

“Şirketimiz, mahkemenin verdiği gerekçeli kararında belirtilen eksik hesaplamalar ile ilgili çalışmaları hızla tamamlayarak, ÇED başvurusunu tekrardan yapacaktır. Bu aşamada bahse konu bölgede herhangi bir deniz dolgu faaliyeti, yapılmayacak olup, ÇED Olumlu Kararı’nın alınmasına müteakip işletme sözleşmesinde yer alan zorunlu yatırımlar kapsamında yarım kalan Feribot/Yolcu İskelesi ve Araç Park Sahasını tamamlayarak Tekirdağ ve bölge halkının kullanımına sunacaktır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.