Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşet

Marmaraereğlisi’nde mahallenin köpeğini vurup öldüren muhtar serbest bırakıldı

0

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN

*

Marmaraereğlisi’nde sokak köpeğini silahla vurarak öldüren Kamaradere Mahallesi muhtarı, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mahallede yaşayan bir köpeği beylik tabancasıyla vurarak öldüren muhtar Hidayet Karaaslan, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadesinde hayvanın “mal ve can emniyetine karşı tehdit oluşturduğunu” iddia etti, “kuduz olabilirdi” diyerek kendisine saldırdığını öne sürdü.

Silahına el konulan Karaaslan, çıkarıldığı mahkemede  meskun mahalde ateşli silah kullanmak ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı davranma suçlarından yargılandı. İlk duruşmada da adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verilerek serbest bırakıldı.

Köpeğe yapılan otopsi sonucunda,  kuduz ya da başka bir hastalık taşımadığı, yakın mesafeden bir el ateş edilmesi sonucunda öldüğü tespit edildi.

‘Tavuklarına zarar vermiş, korkutma amacıyla ateş etmiş’

Sosyal medyadan açıklama yapan Muhtar Karaaslan’ın köpeğin mal ve can güvenliğini tehdit ettiği ve uyarı amacıyla ateş ettiğine yönelik ifadeleri hak savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. Kamusal alanda uyarı amaçlı dahi ateş açılmanın tehlikeli olduğunu belirten hayvanseverler, köpeğin barınağa teslim edilmemesi ve çözüm üretilmeden silahla vurulmasını eleştirdi.

Muhtar Karaaslan ise, Kamaradere Mahallesi adlı hesap üzerinden bir açıklama yaparak kendini aklamaya çalıştı ve öldürdüğü hayvanın ‘can ve mal güvenliğine tehdit oluşturduğunu’ öne sürdü; kendisinin ve mahalle sakinlerinin tavuklarına zarar verdiği için “uyarı amaçlı” ateş ettiğini iddia etti.

Tekirdağ Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bedia İlerler ise öldürme eyleminin yanlışlıkla olmaktan ziyade bilinçli olarak yapıldığını dile getirdi.

Kamusal alanda, uyarı amaçlı dahi olsa ateş açılmasının tehlikeli olduğunu ve kamu görevlisinin silahla ateş açarak uyarmak dışında, barınakla iletişime geçip, hayvanın rehabilite edilmesine yönelik çalışma yürütmesi gerektiğini kaydeden İlerler şunları söyledi:

“İkaz atışı havaya yapılır. Hayvana denk gelecek şekilde ateş açılması, uyarıdan ziyade kasıtlı olarak yapıldığını düşündürür. Hiçbir sebep, bir canlıyı hayattan koparmak için geçerli değildir. Özellikle yaşam alanı olan bir mahallede, silahlı bir uyarıda bulunma düşüncesi ise kabul edilemez. Kamu görevi yürüten birinin, sorunları çözme şekli silahla olamaz. Bahsedildiği gibi köpek diğer canlılara zarar veriyorsa, barınakla iletişime geçilir ve hayvan rehabilite edilebilirdi. Toplum olarak saldırgan tavırlarla sorunları çözme eğiliminden kurtulmamız ve dünya üzerinde yaşayan tek canlının insan olduğu düşüncesinden kurtulmamız gerekiyor. Hayvanlara yönelik yasalar ise daha ağır cezai yaptırımlar olmalı”

‘Kontrol altındaki hayvan bilerek öldürüldü’

Marmaraereğlisi Hayvanseverler Platformu Başkanı Gülseren Tezcaner de bir kent hayvanının katledilmesiyle ilgili hiçbir mazeretin kabul edilemeyeceğin, Kamaradere mahallesinin köy statüsünde olmadığı için bahsi geçen tavuk, kaz gibi hayvanlara da bakılamayacağını kaydetti.

Öldürülen köpeğin küpeli ve takipte olan bir hayvan olduğunu aktaran Tezcaner, şunları paylaştı:

“Köpeğin kuduz olma ihtimali yoktu. Yanlışlıkla vurulduğuna ilişkin açıklama yapılması ise oldukça ironik. Yanlışlıkla vurulduğunda veterinere götürülebilirdi. Kamu görevlisi tarafından, belediyenin kontrolünde olan bir canlı öldürüldü ve bu can kamu malıdır. Bilerek canlının ölümüne sebep olundu. Karneli, küpeli, aşılı, çipli ve kısır olup, kanunen kamu malıdır. Bu durum gözetilmeli ve tutuklu yargılanmalı. Ayrıca, pazar günü gerçekleşecek seçimlerde oğlu muhtar adayı. Seçim gününde de tedirginliklerimiz var. Her şeyi bekliyoruz”

You may also like

Comments

Comments are closed.