TürkiyeEmekManşet

TBMM Kürt işçiler sorusunu ‘kaba ve yaralayıcı’ buldu

0

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu‘nun Kürt işçilerin Yozgat’tan kovulması ile ilgili sorular, TBMM Başkanlığı’nca ‘kaba ve yaralayıcı’ bulunarak iade edildi.

Mardin’den, Yozgat’ın Çekerek ilçesine orman işçisi olarak çalışmaya giden Kürt aileler, izin alarak hazine arazisine çadır kurmalarına rağmen, yörede yaşayan 18 köy muhtarının ayakbastı parası istemesi sonrası yaşanan tartışma ve saldırılar sonrasında, kaymakamlığın ‘can güvenliğinizi sağlayamayız’ denilerek kenti terk etmek zorunda kalmıştı.

Konu, Kenanoğlu’nun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Meclis’e taşındı. HDP’li vekil, önergesinde yer alan sorulardan kendisine “iade edilenleri” şöyle sıraladı:

  • Yıllardır, Kürt illerinden batı illerine, Çukurova’ya, Karadeniz’e mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden işçilere böyle ırkçı saldırıların yapılması ve yaygınlaşması karşısında bir çözüm öneriniz var mıdır?
  • Bir ilden başka bir ile giden işçilerin can güvenliğinin sağlanamaması devletin bir acziyeti değil midir?
  • Kardeşlikten eşitlikten söz edenler, kendi vatandaşını koruyamıyorsa burada bir sorun yok mudur?
  • Bu olayın tersi yaşansaydı; Yozgat’tan Mardin’e çalışmaya giden işçilerin başına böyle bir olay gelseydi, devlet yetkilileri aynı tepkisizliği, aynı sessizliği koruyacaklar mıydı?
  • Vatandaşının güvenliğinin dahi sağlayamayan bir yerde devlet otoritesi sorgulanmaya başlamaz mı?”

Ali Kenanoğlu, TBMM Başkanlığı’ndan kendisine verilen yanıtta, ancak bu soruların düzeltilmesi veya çıkarılması halinde işleme alınabileceğinin belirtildiğini söyledi.

TBMM Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’nın iade yazısı şöyle:

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.