2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

TBB ile TMMOB arasında Deprem Koordinasyon Kurulu Kuruldu

0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği (TBB), merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin sorunlara müdahale amacıyla Deprem Koordinasyon Kurulu kurdu.

TMMOB ve TBB tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, deprem felaketi öncesinde ve sonrasında yaşanan sorunları tespit etmek, gerekli durumlarda sorunların çözümü için müdahil olmak ve bundan sonra yaşanabilecek felaketlere ilişkin politika oluşturulmasını sağlamak üzere bir Koordinasyon Kurulu oluşturdu.

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketin, eksiklik ve aksaklıkları görünür kıldığına dikkati çeken birlikler, hukuki ve teknik alanda tecrübe ve bilgi birikimine büyük ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Açıklamada “Depremde ortaya çıkan çok sayıda hukuki sorunla ilgili olarak gerek başvuruların yapılması gerekse yapılan başvurularla ilgili delillendirme ihtiyacı olduğu; yaşanan felaketin farklı boyutlarıyla raporlanması gerektiği açıktır” ifadelerine yer verildi.

Felaketin hemen ardından her iki meslek örgütü de engel ve imkansızlıklara rağmen seferberlik halinde dayanışma çalışmalarını başlatarak  teknik konularda girişimlerde bulundu.

Kurumlar çalışmalarına devam ederken, insani yardım çalışmalarının yanı sıra, önemli suç duyurularının yapılması ve ilgili bakanlıklar ile birlikte hasarlı veya yıkılmış binalardan örnek alınması şeklinde çalışmalar başlattı.

Çalışmalar uzun vadeli olacak

TMMOB ve TBB, konuya ilişkin çalışmaların uzun vadeli olacağını ve en az birkaç yıllık bir dönemi kapsayacağının altını çizerek “Ülkemizin bugüne kadar yaşadığı felaketlerden çıkardığımız tecrübeler ışığında diyebiliriz ki, felaketin en az birkaç yıl sonrasına kadar uzanacak vadede çalışmaların yürütülmeye devam etmesi gerekecektir” dedi.

İki kurum arasında oluşturulan Koordinasyon Kurulu kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar çerçevesinde, ihtiyaç duyulan konularda sağduyulu bir şekilde, bilimin ve hukukun gereklerine uygun olarak tek bir merkezden sağlanan koordinasyon sayesinde, böylesine büyük çaplı bir felaket sonrasında daha etkin, işlevsel ve verimli çalışmalar yürütülmesini mümkün kılmayı amaçlıyor.

Birlikler, yurttaş ve meslektaşlarından, söz konusu meslek örgütlerinin kurumsal kapasitesine güvenmeye ve Koordinasyon Kurulunun uzun soluklu çalışmalarına destek olmaya yönelik çağrıda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.