Dünyaİklim KriziManşet

Tayland’ın güneyinde sel felaketi: 19 bin 624 ev etkilendi

0
tayland sel
Fotoğraf: Nava Sangthong / AP

Tayland‘ın güneyinde son günlerde etkili olan muson yağmurları, birçok bölgede sele ve su baskınlarına yol açarak 19 bin 624 evin sular altında kalmasına neden oldu. Muson yağışlarının şiddeti, taşan nehirlerin birçok yerleşim yeri ve tarım alanına zarar vermesine yol açtı.

Yala ve Narathiwat eyaletlerinde selden etkilenen bölgelerde, tahliye ve yardım çalışmaları botlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Evlerini boşaltmak zorunda kalan bölge halkı için acil durum afet merkezleri kurularak yardım sağlanmaya çalışılıyor.

Afet Önleme Dairesi Başkanlığı (DDPM) tarafından yapılan açıklamada, beş eyalette 24 ilçe ve 384 köyde toplam 19 bin 624 evin sel felaketiyle etkilendiği belirtildi. Yağışların önümüzdeki iki gün boyunca devam etmesi bekleniyor, bu nedenle vatandaşlardan evlerini tahliye etmeye hazır olmaları isteniyor.

‣ Himalaya sel felaketinin yol açtığı hasar, yeni uydu görüntüleriyle ortaya çıktı
‣ Pakistan sel felaketini ‘iklim felaketi’ ilan etti: Ölü sayısı bini aştı
‣ Türkiye’de sel felaketi neden en çok haziran ayında görülüyor?

En az yedi deniz kazası

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, sel bölgelerini ziyaret etmek üzere programını yarıda keserek hareket etti. Tüm sektörlerden ellerinden gelenin en iyisini yaparak halka yardım etmelerini isteyen Başbakan Thavisin, şu açıklamada bulundu:

“Tayland’ın güneyinde yer alan Satun, Songkhla, Pattani, Yala ve Narathiwat olmak üzere beş eyalette toplam 19 bin 624 hane selden etkilenmiş durumda. Muson yağmurları ve alçak hava basıncının bir araya gelmesi ile bölgede olağan dışı bir yağış hacmi görüldü. Selden etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için çalışacağız. Hem afet yardımı hem de halka bilgilendirme konusunda tüm yetkilileri göreve teşvik ediyorum.”

Muson yağışları, deniz ulaşımını da etkileyerek Tayland’ın güneyinde bu hafta içinde en az yedi deniz kazasına sebep oldu. Deniz trafiğinde periyodik aksamalar meydana gelirken, halk plajlarında güvenlik tedbirleri de artırıldı.

Dünyada sel felaketleri neden artıyor?

Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, aşırı hava olaylarının şiddetini, süresini, görülme sıklığını ve etki alanını artırıcı bir rol oynuyor.

Uzmanlar artan sıcaklıklar nedeniyle su döngüsünün hızlandığına dikkati çekerken, uzun süreli kuraklıklar nedeniyle toprağın suyu emme kapasitesinin azalmasından sonra görülen aşırı yağışların sel ve taşkınları beraberinde getirdiğini vurguluyor.

İklim krizinin yanı sıra kentlerdeki asfalt ve beton yüzeylerin artması da sel ve taşkın gibi afetlerin daha sık görülmesine yol açıyor. Suyun toprak tarafından emilmesini engelleyen bu tür yüzeyler, kentleşmenin ve özellikle plansız yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde görülen yağışların afete dönüşmesinde rol oynuyor.

Bilim insanları afetlerle mücadelede doğa temelli çözümlerin önemine vurgu yaparak “sünger şehirler” oluşturulmasının önemine işaret ediyor. Bu kapsamda asfalt yerine sıkıştırılmış çimen veya toprak gibi malzemelerin kullanılması, yağışların sele dönüşmesini engellemenin yanı sıra yer altı sularının beslenmesini sağlayarak kuraklıkla mücadelede de önemli avantajlar sağlıyor ve asfalt yollardan çok daha az maliyetle yapılabiliyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.