ManşetDoğa MücadelesiDünyaHayvan Hakları

Tayland açıklarında bir yılda 15 ton ‘hayalet ağ’ toplandı

0

Çevresel Adalet Vakfı (EJF) Tayland’ın sularına atılmış ölümcül balık ağlarından kurtarılmayı hedefleyen ‘Ağsız Denizler’ isimli bir projeye başladı. Norveç Perakendecilerin Çevre Fonu tarafından desteklenen proje kapsamında bir yıl içerisinde 15 ton balık ağı toplandı.

Ağlar sonrasında kıyıda yaşayan yerel topluluklar için spor ve mutfak malzemeleri üretmek için kullanılıyor. Böylece hem okyanus yaban hayatının korunması hem de yerel köylerin desteklenmesi amaçlanıyor.

‘Her yıl 640 bin ton teçhizat bırakılıyor’

EJF yaptığı açıklamada ağların okyanus vahşi yaşamını yakalamak için özel olarak tasarlandığını ancak sonrasında da ağların kaybolması veya terk edilmesi sebebiyle ölüm tuzakları oluşturmaya devam ettiklerini söyledi.

Yapılan açıklamada “Her yıl denizlerde en az 640 bin ton teçhizatın bırakıldığı ve onlarca yıldır mercan resiflerini dolaşarak beraberinde yunusları, kaplumbağaları, deniz kuşlarını sürüklediği tahmin ediliyor” ifadeleri yer aldı.

‘Doğal yaşamı ve kıyı topluluklarını tehdit ediyor’

Ayrıca bölge halkının geçim kaynaklarını da etkilediği belirtilen açıklamada, “Zaten yasadışı balıkçılığın yükünü taşıyan yerel kıyı topluluklarının gelirleri bu tür kayıplarla daha da tehdit ediliyor” denildi.

Projeye dahil olan çevreci dalgıçlar ve geri dönüşüm şirketleri, bu ölümcül atıl ağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.