Tayland havaalanında kaçakçılık şüphelilerinin bagajında canlı kırmızı panda ve maymun bulundu

Tayland'dan Hindistan'a kaçırılmak istenen hayvanlar, bantla kapatılmış sepetler ve plastik yemek kaplarının içine sıkıştırılmış.

Tayland Havaalanı’ndaki gümrük yetkilileri, aralarında kırmızı panda ve pamuk başlı tamarin maymununun da bulunduğu düzinelerce vahşi hayvanı ülke dışına kaçırmaya çalışan altı Hindistan vatandaşını tutukladı.

Memurlar, Bangkok‘un Suvarnabhumi havaalanında şüphelilerin daha önce kontrol edilmiş bagajlarında paketlenmiş kertenkeleler, kuşlar ve yılanlar da dahil olmak üzere 87 hayvan buldu. Sanıklar Mumbai‘ye uçmaya çalışıyordu.

Tayland, zengin biyolojik çeşitliliği, konumu ve altyapısı nedeniyle, milyarlarca dolarlık bir ulus ötesi ticareti olan yasadışı yaban hayatı kaçakçılığı açısından dünyanın en büyük merkezlerinden biri. Kaçakçılar bu ülkeyi Çin ve Vietnam’da satılacak hayvanları taşımak için kullanıyor ve son yıllarda Hindistan’a yapılan ticarette bir artış görülüyor.

Yemek kaplarına saklamışlar

Gümrük Departmanı, “Hayvanların 29’unun kara boğazlı monitör kertenkelesi, 21’inin yılan, 15’inin papağan dahil olmak üzere toplam 87 hayvandan oluştuğunu öğrendik. Hayvanlar bagajın içinde saklanmıştı” açıklaması yaptı.

AFP‘nin aktardığına göre, bakanlığın yayınladığı fotoğraflarda, bir hasır sepetten dışarı bakan, ayıya benzer gövdeli, evcil bir kedi büyüklüğünde, nesli tükenmekte olan bir tür olan kırmızı panda görülüyor. ICUN kırmızı listesine göre nesli kritik derecede tehlike altında olan bir tür olan pamuk başlı tamarin maymunu da plastik bir kutuya yerleştirilmiş. Savunmasız olarak sınıflandırılan bir Sulawesi ayı keseli kuskusu  bantla kapatılmış bir sepetin içinde, yılanlar ve kertenkeleler ise bez torbalara sarılmış biçimde plastik yemek kaplarında bulundu.

Kaçakçılar, yargılama sonucunda suçlu bulunmaları halinde en fazla 10 yıl hapis cezası veya ithalat vergilerinin dört katı para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Geçen şubat ayında da aynı havaalanında Komodo ejderlerini, pitonları ve 20’den fazla canlı balığı Tayland dışına kaçırmaya çalıştığı şüphesiyle Moğolistanlı bir kişi tutuklanmıştı.

‘Ticareti yapılan hayvanların sayısı ve çeşitliliği akıllara durgunluk verici’

Yasadışı yaban hayatı ticaretine odaklanan bir sivil toplum örgütü olan Traffic‘in Güneydoğu Asya direktörü Kanitha Krishnasamy, özellikle Güneydoğu Asya ile Güney Asya arasında Covid kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından hava yolculuğunun yeniden başlaması üzerine canlı hayvan ticaretinin çok aktif olduğunu söyledi:

“Güneydoğu Asya ile Güney Asya arasında kaçırılan türlerin sayısı inanılmaz ve çeşitliliği akıllara durgunluk verici. En son örnekte Güney Amerika’dan Himalayalar’a ve Endonezya‘ya kadar uzanan yabani türler var.

Havayolları ve taşımacılık sektörü, uçağa yüklenen veya kargo olarak gönderilen bu çantalarla karşılaşan ön saflarda yer alan kişiler olarak çok önemli bir rol oynuyor. İnsan ticareti zincirine dahil olan tarafları tespit etmek için sadece tespit etme değil, aynı zamanda icra kurumlarıyla işbirliği yapma becerisine de sahipler.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR