Taş ocağına karşı ağaçlar ! Ordu Kumru’nun yeşil direnişi devam ediyor …

Ordu‘nun Kumru ilçesine bağlı  Akçadere köyü mevkiinde  taş ocağı  kurma planları yapan  firma yetkilileri  sabah 9 sularında , güvenlik güçleri eşliğinde araziye giriş yaptı . Firma yetkilileriyle güvenlik güçleri , 7300 meşe ağacının bir çırpıda kesildiği an itibariyle   arazide sabah 6 gece 12 nöbeti tutan  halk ile karşı karşıya geldi . Taş ocağının kurulmasıyla en az 20 bin meşe ağacının , halk sağlığının , doğal yaşamın parçası gelincik , sincap ve benzeri yaban hayvanlarının , nadir bulunan şimşir bitkisinin mesire alanlarının gözden çıkarılması karşısında çetin mücadele vermiş olan köylüler kolluk kuvvetlerine yine geçit vermedi .

29.01.2015 Ordu-Kumru
29.01.2015 Ordu-Kumru Akçadere sakinlerinin mücadelesi

Düşmandan sakınır gibi : Akçadere sakinleri artık “sakin” olamıyor!

Köylüler, ağaç kesimini nasıl durdurduysa bu sefer de taş ocağının yerini tel örgü  çekmek  bahanesi ile gerçekleştirilmek istenen ağaç kesimini engelledi ve ağaç kesimini  bir kez daha durdurdu.

Taş ocağının açılma gerekçesi işte bu kaya!
Taş ocağının açma planlarının gerekçesi işte bu kaya!

Taş ocağı açılması için Çevre Etki değerlendirme (ÇED)  olumlu kararı verilmiş fakat bölge halkı bu ÇED raporuna itiraz etmiş ve yeni bilirkişi atanmasını istemişti. Yeni bilirkişi atanması talebi ise Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine dava Danıştay’a taşınmıştı . Kısacası  tüm bu kıyım Danıştay’daki temyiz davası yani hukuki süreç devam ederken yaşanmaktadır.

Ordu’daki kıyımı durdurmak için Ordu’lular 3000 imza topladıkları gibi bir de internett change.org vasıtasıyla kampanya başlatmış bulunuyor, imzalayabilir ,taş ocağının açılmasına engel olabilirsiniz .

Kampanyaya bu link üzerinden katılıp imza vermek mümkün

 

Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

 

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR