EmekKadınManşetSeçim Günlüğü

[Seçim Günlüğü] ‘İş hayatında kadınlara özel sorular sorulmasını yasaklayacağız’

0
kadın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, göreve seçilmesi halinde “torpile, adam kayırmaya kesinlikle son vereceğini” ve işyerinde kadınların haklarını koruyan düzenlemelere gidileceğini aktardı.

Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya platformu TikTok üzerinden paylaştığı videoda yaptığı açıklamaya göre, CHP liderinin iktidara gelmesi halinde işverenlerin kadınlara evlilik ya da doğum planlarını sorması yasaklanacak ve soranlara ceza uygulanacak.

‣ Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi: Üç beş oy için kadınları yarı yolda bıraktılar

Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Sorulmayacak Sorular Kanunu‘ getirerek işverenlerin kadınlara “Evli misin? Bekar mısın? Açık mısın? Kapalı mısın? Çocuk yapacak mısın?” gibi sorular sormasının yasaklayacağını belirtti. CHP lideri, sorular arasında espri ile “Ne, İkizler burcu musun?” sorusuna da yer verdi.

‣ 6284 pazarlığı: Bakan Yanık’tan ‘Tartışmaya açılması dahi kabul edilemez’ yanıtı
‣ HÜDA PAR’ın parti programından: Karma eğitimden vazgeçilmeli, kadının önceliği evi olmalı

HPD, kapatma davasında sözlü savunma vermeyecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi‘nde (AYM) partinin kapatılmasına ilişkin süren davada sözlü savunma vermeyeceğini kaydederek “Serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına gelen AYM’nin bu tutumuna karşı partimiz 11 Nisan’da sözlü savunma vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, sözlü savunmanın seçim sonrasına bırakılmasına ilişkin yapılan bütün başvuruların AYM tarafından gerekçesiz olarak reddedildiği belirtildi ve AYM’nin sözlü savunma için 11 Nisan tarihini vermesinin “serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına geldiği” aktarıldı.

‣ AYM’den HDP’nin kapatma davasında karar: Talepler reddedildi

İlk sözlü savunma tarihinin mahkeme tarafından 14 Mart 2023 olarak belirlendiğini belirten açıklamada, ülkenin içinden geçtiği siyasal süreç, yaşanan deprem felaketi ve seçim dönemine resmen girilmiş olması gibi esaslı sebeplerden ötürü sözlü savunma tarihinin seçim sonrasına bırakılması talebini içeren üç ayrı dilekçe farklı tarihlerde Yüksek Mahkeme’ye ibraz edildiğine yer verildi.

‣ HDP’nin ‘sözlü savunmayı seçim sonuna bırakma’ talebi AYM tarafından reddedildi

16 Ocak 2023 ve 15 Mart 2023 tarihli talepler hakkında Yüksek Mahkeme tarafından gerekçesiz şekilde ret kararı verilirken, 6 Mart 2023 tarihli talep hakkında ise kabul kararı verilip sözlü savunma tarihi 11 Nisan 2023 olarak belirlendi.

‣ HDP’nin AYM’ye verdiği ek savunma Yargıtay Başsavcılığı’na tebliğ edildi

“Seçim dönemine resmen girilmiş olması, aday adaylık başvuru süreçleri, parti lansmanı, milletvekili aday tanıtımı, seçim programı, miting, toplantı ve siyasi çalışmaların yarattığı yoğunluk sebebi ile belirlenen tarihte sözlü savunma yapılmasının imkan dahilinde olmadığını” kaydedilen açıklamada şunlara yer verildi:

Türkiye[‘nin] demokrasi ve hukuk tarihini önemli ölçüde etkileyecek olan bu davada yapılacak olan sözlü savunmanın bu yoğun çalışma süreci içerisinde yapılması mümkün olmayacaktır. Bu itibarla 11 Nisan 2023 tarihinde sözlü savunma yapamayacağımız konusunda Yüksek Mahkeme’yi bilgilendirme zarureti hasıl olmuştur.”

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.