İfade ÖzgürlüğüManşet

Cumartesi Anneleri davası öncesinde adliye önünde 14 kişi gözaltına alındı

0

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftada yaptıkları eylemde polis saldırısına uğrayan 46 kişinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi‘nde görülecek.

Duruşma öncesinde basın açıklaması yapmak isteyen Cumartesi Anneleri/ İnsanları’na Kağıthane Kaymakamlığı’nın kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Gruba saldıran polis, aralarında SOL Parti PM Üyesi Alper Taş‘ın, 12 Eylül döneminde kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren‘in ve davanın avukatlarının da olduğu 14 kişiyi darp ederek gözaltına aldı, basını uzaklaştırdı.

Ters kelepçeyle gözaltına alınan isimlerin serbest bırakılması için çağrı yapılıyor: Dava avukatlarından Efkan Bolaç ve Meriç Eyüboğlu, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Cumartesi Annelerinden Newroz Tosun, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İHD İstanbul Şube yöneticisi Leman Yurtsever, SOL Parti Meclis üyesi Alper Taş, Murat Akbaş, Uğur Tuncer, Ümit Sezer, Yalçın Köse ve Burcu Bingöllü.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Ne olmuştu?

1995 yılından beri her Cumartesi günü Galatasaray Medyanı‘nda oturma eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’deki 700’üncü eylemi, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmış,  polis kalabalığa  biber gazıyla saldırmış, Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları, milletvekilleri darp edilmiş, gözaltına alınmıştı

Eylemlerde tıpkı 1997 yılında olduğu gibi polis şiddetine maruz kalan Cumartesi Annesi Emine Ocak‘ın bu görüntüleri gündem olmuştu.

Fotoğraf: Ahmet Şık / Hayri Tunç

Vedat Arık’ın çektiği bu fotoğraf 2018 Musa Anter Ödülleri’nde birinciliğe layık görülmüştü.

Bunun ardından polis saldırısında gözaltına alınan 46 kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla dava açılmış, 2021’de25 Mart, 12 Temmuz, 24 Kasım ve 23 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenen dört duruşmada da sanıkların beraat talepleri reddedilmiş ve 5’inci duruşma bugüne ertelenmişti.

Cumartesi Anneleri, sosyal medya hesaplarından bu duruşmaya katılım çağrısı için şunları yazmıştı:

“700’üncü hafta ve sonrasında maruz kaldığımız polis şiddeti ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğümüzün şiddet kullanılarak engellenmesi ile ilgili yaptığımız tüm suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Bununla da kalmadı; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açıldı.

Bu dava; sadece Cumartesi Anneleri’nin değil bütün toplumun barışçıl toplanma hakkını hedef alan bir davadır. ‘Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir!’ diyerek Çağlayan Adliyesi’nde olacağız. Sizi de sesimize ses katmaya çağırıyoruz.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.