YerelManşetTarım-Gıda

Tarımsal üretimde yenilenebilir enerji kullanımı atölyesi Çanakkale’de gerçekleştirildi

0

Troya Çevre Derneği’nin haziran ayında başlattığı ‘Yenilenebilir Enerji İle Tarım’ projesinin “Tarımsal Üretimde Yenilenebilir Enerji: Teknolojileri, İyi Uygulamaları, Mevzuatı ve Hibeleri” atölye çalışması, Çanakkale Helen Hotel’de gerçekleştirildi. Atölye çalışmasına Çanakkale’nin Bayramiç ve Yenice ilçelerinden tarımsal kalkınma kooperatifleri katıldı.

‘Kooperatifler cesur olmalı’

Atölyede ilk olarak Troya Çevre Derneği’nden Oral Kaya yenilenebilir enerji kaynaklarından ve kullanım alanlarından bahsetti. Sonrasında Papağan Gıda kurucusu ve sahibi Ali Polat 2013 yılında fabrikasının çatısına hibe destekleriyle kurduğu ve bugün artık kendi maliyetini çıkarıp kar etmeye başladığı GES deneyimini paylaştı. Ali Polat, yıllık bir milyon iki yüz bin kWp enerji ürettiklerini, kooperatiflerin vakit kaybetmeden bir an önce yatırıma başlamaları ve cesur olmaları gerektiğini söyledi.

Elektrik mühendisi Erkan Güçyetmez ise, yenilenebilir enerji mevzuatı doğrultusunda kooperatiflerin yenilenebilir enerji kurulumu için gerekli koşulları anlattı. Devletin bu alanda istikrarlı davranmadığına vurgu yapan Güçyetmez bir cümlelik değişikliklerle her şeyin baştan dizayn edilebildiğini, bu nedenle kooperatiflerin bir an önce kurulum için harekete geçmeleri gerekliliğini vurguladı. Avukat Aybike Özkan da ilk yasanın çıktığı 2005 yılından bugüne yenilenebilir enerji üretimiyle ilgili gerçekleşen yasal süreçleri paylaştı. Son olarak da TKDK’yı temsilen katılan yerinde kontrol birimi amiri Ahmet Deniz kurumun verdiği hibe destekleri, yararlanıcılarını ve yararlanma koşullarını paylaştı.

Yenilenebilir Enerji İle Tarım projesi, Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle 2019 yılı haziran ayında başladı. Çanakkale, tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri. İldeki tarımsal üretim faaliyetlerinin yoğunluğu, istihdamın yüksek olmasını ve kooperatifleşmenin yaygınlaşmasını sağladı. Bayramiç ve Yenice’de enerji maliyeti yüksek 15 kooperatifle yenilenebilir enerji farkındalığı amaçlayan proje kapsamında, kooperatiflerle bire bir saha görüşmeleri gerçekleştirilip ihtiyaçları tespit edildi. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da 10 Aralık Salı günü ilk atölye çalışması gerçekleştirildi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.