İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşetTürkiye

Tarikatlar hedef gösterdi, RTÜK ceza verdi: Kızıl Goncalar’a iki kez durdurma ve para cezası

0

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  Kızıl Goncalar dizisinin yayınlandığı FOX TV’ye idari para cezası ile iki kez program durdurma cezası verdi.

Başta İsmailağa Cemaati ve iktidara yakın bazı medya organlarının hedef gösterdiği diziyle ilgili 31 binin üzerindeki şikayet üzerine hazırlanan izleme raporunu görüşen Üst Kurul, ” dizide geçen diyaloglarda İslam’a ve Müslümanlara yakışmayacak sıfatların dindar görünümlü karakterler için kullanıldığı ve dini hassasiyetlere sahip toplum kesimlerinin aşağılandığı” ileri sürülen sahneleri   yayıncılık ilkesi ihlali olarak değerlendirdi.

6112 sayılı Yasa’da geçen “Yayın hizmetleri,….toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiği öne sürülen  yayıncı Fox’a üst sınırdan idari para cezası ve iki kez program durdurma yaptırımı uygulandı.

CHP‘nin RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün FOX TV ve diğer televizyon kanallarına verdiği cezaları paylaştı.

Taşçı paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “RTÜK tarikat ve cemaatlere boyun eğdi! “Tarikat ve cemaatlerin iç yüzünü kurgusal olarak anlatan Kızıl Goncalar dizisine “toplumun milli ve manevi değerlerine” aykırılıktan Üst Kurul % 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi. ”

Ne olmuştu?

Yapımcılığını GOLD Film‘in üstlendiği ve Başrollerini başrollerini Özgü Namal ve Özcan Deniz’in paylaştığı Kızıl Goncalar dizisi; seküler Atatürkçü bir hekim olan Levent ile bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in hayatlarının kesişmesini konu alıyor. Meryem, kızı Zeynep‘in tarikat şeyhinin oğluyla evlendirilmek istendiğini öğrenince bunun önüne geçmek için mücadeleye etmeye başlıyor. Sadece iki bölüm yayınlanabilen dizi sosyal medyada tartışma konusu olmuştu.

Tarikata mensup çocukların küçük yaşta evlendirilmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve Kuran Kursu’ndaki şiddet gibi dizinin ilk bölümündeki pek çok sahne tepki çekmiş; Yeni Akit ve Yeni Şafak, diziyi hedef göstermiş, Mil Diyanet Sen dizinin yasaklanmasını istemişti.

İsmailağa Cemaati de dizinin kaldırılması için sosyal medya hesabından çağrı yaparak, “Allah Teala’nın isimlerini, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i, dini-tasavvufi kavramlarımızı, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumlarımızı, hacı ve hoca gibi çeşitli unvanları hedef alarak dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yayın ve yapımların günümüz medyasında görülebilmesi asla kabul edilemez bir durumdur” demişti.

İsmailağa Cemaati Kızıl Goncalar dizisini RTÜK’e şikayet etti

Kızıl Goncalar’a bir şikayet de Mil-Diyanet Sen’den: İslamiyet kırmızı çizgimizdir!

Kızıl Goncalar’ın Darülaceze’deki çekim izinlerinin iptal gerekçesi: Halkı kutuplaştırıyor, toplumsal huzura muhalefet ediyor…

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise cemaatlerin diziyi hedef göstermesinin ardından dün “FOX TV’de yayına giren son diziye ilişkin çağrı merkezimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmaktadır. Tüm şikayetler, söz konusu yayın kuruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmektedir” demişti.

Konuya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da müdahil olmuş, dizinin bakanlığa bağlı Darülaceze‘deki çekimleri iptal edilmişti.

Kızıl Goncalar dizisinin İstanbul Şişli’deki tanıtım afişlerine boyalı saldırı düzenlendiği de bu sabah ortaya çıkmıştı.

Orta Sayfa’ya da yaptırım

RTÜK, Doğan Şentürk’ün moderatörlüğünü yaptığı ‘Orta Sayfa’ programını da inceledi. Şentürk’ün yorumlarını irdeleyen Üst Kurul Üyeleri, programdaki ifadelerin Yasa ihlali olduğuna karar verdi. Yayıncı televizyon Fox hakkında üst sınırdan idari para cezası kararı verildi.

İrfan Değirmenci’nin LGBTİ+ yorumları ‘yasaya aykırı’ bulundu

Halk TV’deki ‘Halk Meydanı’ programında İrfan Değirmenci’nin LGBTİQ+ hakkındaki yorumları da üst sınırdan yaptırıma uğradı. RTÜK, Değirmenci’nin “Şu anda beni ekranda gören özellikle Z kuşağında olan LGBT+ çocuklar şu an çok seviniyorlardır ve kendilerini yalnız hissetmiyorlardır buna eminim” cümlelerini yasaya aykırı buldu.

Halk TV’nin ‘Nasıl Olacak’ adlı programı da yaptırıma uğradı.

Muhalif kanallar ve Netflix’e de yaptırıma uğradı

RTÜK, Tele1, KRT, SZC, Flash Tv ile Starbucks logolu kahve bardağı ekranda göründüğü için TGRT‘ye de çeşitli yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlardan uluslararası yayın kuruluşu Netflix de nasibini aldı. Üst Kurul, İspanya yapımı “Pieles” isimli filmde bir genelevde geçen sahneler nedeniyle, Netflix yayın platformuna idari para ve katalogdan çıkarma cezası verdi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.