İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşetTürkiye

Kızıl Goncalar’ın Darülaceze’deki çekim izinlerinin iptal gerekçesi: Halkı kutuplaştırıyor, toplumsal huzura muhalefet ediyor…

0

Fox TV’nin başrollerini Özgü Namal ve Özcan Deniz‘in paylaştığı yeni dizisi ‘Kızıl Goncalar‘ın, Okmeydanı Darülaceze’deki çekim izinlerinin iptal edilmesine ilişkin Darülaceze Başkanlığı’nın kararı ortaya çıktı.

Yapımcı Faruk Turgut‘un paylaştığı kararda şu ifadelere yer veriliyor:

“Kızıl Goncalar’ın bazı sahnelerinin kurumumuzda çekilmesine izin verilmiş, gelinen noktada dizinin halkı kutuplaştıran ve manevi değerleri aşağılayan ve toplumsal huzura muhalefet içeren sahnelerden oluşmasından; 128 senedir dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı yapmayan kurumumuzun varoluş felsefesine aykırı tutumundan dolayı Kızıl Goncalar dizi çekimi daimi heyetin oy birliği kararıyla iptal edilmiştir.”

Turgut, paylaşımında  “Darülaceze kurumunun çekim izninin iptal gerekçesini kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bu mekana aylık 200 bin lira ödeyerek çekim yaptığımızı belirtmek isterim…” dedi.

Her koşulda mekan bulup çekimlerine devam edeceklerini belirten Faruk Turgut, “Bizle birlikte keyifli zaman geçiren Darülaceze sakinlerine yazık oldu” diye yazdı. 

Darülaceze Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘na bağlı.

Ne olmuştu?

İsmailağa Cemaati ve muhafazakar çevreler, Kızıl Goncalar dizisinin içeriğini eleştirerek, kurgunun gerçeği yansıtmadığını iddia etmişti.

Cemaatin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dini ve tasavvufi kavramların, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumların, hacı ve hoca gibi unvanların dizide aşağılayıcı bir şekilde kullanıldığı iddia edilerek, dizinin yayından kaldırılması çağrısı yapılmıştı.

‣ İsmailağa Cemaati Kızıl Goncalar dizisini RTÜK’e şikayet etti

Özellikle, Kuran kursunda geçen ve bir çocuğa fiziksel şiddet uygulanan bir sahne büyük tepki topladı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, dizinin incelenmeye alındığını duyurmuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise, dizinin hastane sahnelerinin çekildiği Darülaceze Bakım Evi’ndeki çekim izninin iptal edildiğini duyurmuştu. Set çalışanları ise sosyal medya hesaplarından, çekimler için İstanbul Fatih’teki bazı mahallelere giremediklerini söylemişti.

Dizi Manevi, İlkeli, Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Mil-Diyanet Sen) üyeleri tarafından, önceki gün de İstanbul Zeytinburnu’ndaki Fox TV binası önünde protesto edildi. 24 Aralık’ta bir araya gelen Mil-Diyanet Sen üyesi çalışanlar, “İslamiyet kırmızı çizgimizdir”, “Kendine gel FOX TV” ve “Masum zihinleri bulandırma” yazan dövizlerle toplandığı kanal önünde, dizinin yayından kaldırılmasını talep etti.

Kızıl Goncalar’a bir şikayet de Mil-Diyanet Sen’den: İslamiyet kırmızı çizgimizdir!

 

You may also like

Comments

Comments are closed.