GündemManşet

Tarık Akan hayatını kaybetti

0

Gerçek adı Tahsin Tarık Üregil olan Tarık Akan’ın vefatı Türkiye’yi derinden etkilendi.

Acı haber sabah saatlerinde geldi. Nazım Hikmet Vakfı, Tarık Akan’ın vefatını duyurdu. Milliyet Gazetesi yazarlarından Ali Eyüboğlu, sosyal medyadan acı haberi paylaştı.

Akciğer kanserine yakalanan Tarık Akan, basına verdiği açıklamalarda durumunun iyi olduğunu, güçlü olduğunu ve daha iyi olacağını açıklamıştı. Yeşilçam’ın usta oyuncalarından olan Akan’ın ölüm tüm Türkiye’yi sarstı.

TARIK AKAN KİMDİR?

16 Eylül 2016 tarihinde vefat eden, Yeşilçam’ın efsanevi oyuncuların başında yer alan Tarık Akan, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Hayatı 21 yaşında değişti.

1970 yılında Ses Dergisi’nin oyunculuk yarışmasında birinci seçildi ve 1971 yılına Yeşilçam’a giriş yaptı. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başladı. Bu film üzerine yapımclıların dikkatini çekti ve bir anda aranan oyuncu haline geldi.

USTA OYUNCUNUN SON AÇIKLAMASI

Altın Protakal

Daha sonra 1972 yılında oynadığı Suçlu film sayesinde 1973 yılında Altın Portakal Festivali’nde en iyi oyuncu ödülünü layık görüldü.

1973 yılında Yeşilçam’ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynadı.

Damat Ferit Karakteri ile hafızalara yerleşti

1974 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırdı, film 1975 yılında vizyona girdi ve Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden birisi olur ve bir klasik haline geldi. Boyu, giyinişi ve saç stili ile 70’li yıllara damgasını vurarak Yeşilçam’ın büyük jönleri arasına adını yazdırdı.

“Yol” Filmi ile dünyada ismi duyuldu

1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney’in yönettiği efsane olan Yol filmi ile çok büyük başarı elde etti ve dünyaya adını duyurdu. Film 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film oldu ve Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday oldu. Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali adlı ödül yarışmasında yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.

(Cnnturk)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.