[Özel Haber] Tarihi Yedikule bostanları yok ediliyor

Fotoğraf: Alexandar Sopov, 6 Temmuz 2013, Yedikule

İstanbul’un tarihi  Yedikule bostanları Fatih Belediyesi ekipleri tarafından yok ediliyor.

Yedikule’de sur içinde bulunan bostanlara Fatih Belediyesi’ne ait kamyonlarla getirilen molozların döküldüğü ve halen üzerinde ürün bulunan bostanların yok edildiği bildiriliyor. Bostanlardaki kuyular da dolduruluyor.

Mahalleliler Fatih Belediyesi’nin bostanları parka dönüştürmek için kaldırdığını söylüyorlar.

Fotoğraf: Alexandar Sopov, 6 Temmuz 2013, Yedikule

Yedikule bostanlarında sebze yetiştirerek geçimlerini sağlayan aileler olmuş mahsulü aceleyle toplayarak kurtarmaya çalışıyorlar. Ortadan kaldırılan bostanlardan birinde Osmanlı döneminden kalma ahşap ev ve ahırlar ile tarihi çok eskilere uzanan kuyular da bulunuyor.

Fotoğraf: Alexandar Sopov, 6 Temmuz 2013, Yedikule

Anadolu Ajansı’nın 2012’de yaptığı bir habere göre Sur dibinde Topkapı Yedikule arasında toplam 200 dönümü bulan ve lahana, semizotu, soğan, maydanoz, nane, marul gibi ürünlerin yetiştirildiği bostanlardan 50’ye yakın aile geçimini sağlıyor.

Bu bostanların bir bölümü surdibinde, surların dış kısmında bulunurken, şu anda tarihi Osmanlı dönemine uzanan sur içindeki bostanlar yok ediliyor.

paylaşmak için tklynz / click for to share

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

 

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

Kedilere kezzap ve asit döken saldırgana sekiz yıl hapis cezası

Eyüpsultan'da sokakta yaşayan kedilerin üzerine asit ve kezzap dökerek öldüren ve yaralayan Murat Özdemir, üst sınırdan ve indirimsiz cezalandırıldı.

ABD’de iklim krizi: Güneyde kasırga, güneybatıda sıcak dalgası

ABD'nin güneyini vuran Helene Kasırgası'nın yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 150'yi aştı, kasabalar hala su altında. Güneybatı kentleri ise rekor sıcaklıklarla boğuşuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR