ManşetTürkiye

Tarihi Paket Postanesi’ni yıkanlar hakkında yasal işlem başlatıldı

0

İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu, Galataport projesi kapsamında tescilli kültür varlığı Paket Postanesi’ni restorasyon projesine aykırı bir şekilde yıkan yetkililer hakkında yasal işlem başlatılmasına karar verdi.

Kültür varlığı Paket Postanesi ve Karaköy Yolcu Salonu’nun, Karaköy Sahili’nde devam eden Galataport projesi kapsamında yıkılması büyük tepkilere neden oldu. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Galataport projesi kapsamında Koruma Kurulu’nun kararına rağmen yıkılan tescilli Paket Postanesi ve Kemankeş Caddesi’nde ortaya çıkan çatlaklar nedeniyle sorumlu yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Paket Postanesi yıkanlar hakkında yasal işlem

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu, suç duyurusu üzerine Paket Postanesi’nde yaptığı inceleme sonucunda KUDEB uzmanlarınca düzenlenmiş raporlar ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Müdürlüğü’nün Yapı Tatil Tutanağı göz önüne alındığında Kurul’un geçen yıl 9 Haziran tarihinde onaylanan restorasyon projesine aykırı uygulamaların yapıldığını ve Paket Postanesi’nin kurul kararına aykırı bir şekilde yıkıldığını tespit etti.

Kurul, söz konusu uygulama nedeniyle 2863 sayılı yasanın 65. maddesi gereği sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasına karar vererek, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Tescilli 3 parselde inşai müdahalenin durdurulmasına, Kemankeş Caddesi üzerinde yer alan tescilli kültür varlıkları ve ilgililerince yapılan şikayetler de göz önünde bulundurularak; alanda ve çevresinde can, mal ve her türlü güvenlik tedbirlerinin ilgililerince ve belediyesince sağlanmasına bahse konu 6-7 parsellere ilişkin iletilen restorasyon (reskonstrüksiyon) projesinin Kurulumuz üyelerince yerinde inceleme yapılmasından sonra değerlendirilebileceğine…”

‘Karaköy Yolcu Salonu da karara aykırı şekilde yıkıldı’

Koruma Kurulu ayrıca Paket Postanesi ile ilgili hazırlanan yeni tadilat restorasyon projesinin de uygun olmadığına karar verdi. Kurul, yerinde yaptığı incelemede Karaköy Yolcu Salonu’nun restorasyon projesi kapsamında sökülmesi gereken kısımları yerine iş makineleriyle yıkıldığını tespit etti.

Kurul, yapının ne kadar yıkıldığının tespiti için gerekli bütün belgelerin kendisine gönderilmesini talep ederken, belgeler gelinceye kadar herhangi bir uygulama yapılmamasına karar verdi.

(Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.