ManşetTürkiye

Tarihi bina yangınları hakkında önerge

0
CHP İstanbul MV Melda Onur

CHP İstanbul MV Melda Onur

Galatasaray Üniversitesinde çıkan yangın son yıllarda tarihi binalarda çıkan yangınlara yeniden dikkat çekti.

Galatasaray Üniversitesinde çıkan yangın aynı günlerde hükümet tarafından tarihi binaların otel olarak satışa çıkacağı yönünde yapılan açıklama ile birleşince bu binaların akıbeti hakkında soruların yükselmesine neden oldu.

CHP İstanbul milletvekili Melda Onur bir Meclis araştırma önergesi veriyor.Tarihi binalarda çıkan yangınların araştırılması için meclis araştırma önergesi veren İstanbul Milletvekili Melda Onur, Galatasaray Üniversitesi yangını başta olmak üzere Haydarpaşa Garı, Cağaloğlu Milli Eğitim Müdürlüğü binası yangınları gibi bir çok örnekte ihmaller zincirinin ortaya çıkartılması için bu yangınların titizlikle araştırılması ve sorumluların bulunması gerektiğini söylüyor.

Melda Onur Meclis araştırma önergesinde tarihi binalarda çıkan yangınlarda ihmallerin araştırılması, sorumluların bulunması, kültür mirası olan bu binaların yangından sonra akıbetlerinin incelenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor. Önergede ülke tarihimizin önemli bir parçasını oluşturan bu değerli kültürel miras mekanların teker teker yanıp kül olmasının önü alınamadığına dikkat çekilmekte ve “tarihi mekanlara karşı bu kayıtsızlık endişe verici hale gelmiştir”, deniliyor.

Önergede geçmişte yaşanan şu yangınlara dikkat çekiliyor:

* 2002 yılının Temmuz ayında Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun olduğu 110 yıllık Naime Sultan Yalısı yanmıştır. Elektrik kontağı raporunun aksine yalının tahtalarında benzin izine rastlanmış, bir şekilde dosya kapanmıştır. Dosya kapatıldıktan sonra ise eğitim veren kurumun yerine bir otel inşaatı yapılmaktadır.

* 2009 yılının Mayıs ayında ise Bakırköy’de tarihi Taş Mektep yanmıştır.

* 28 Kasım 2010′da Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangında tarihi binanın çatısı tamamen yanmış, bina büyük hasar görmüştür. Yangın öncesinde üzerinde yapılmak istenen projeler, yangın sonrasında hayata geçirilmeye başlanmış, şu anda Haydarpaşa Port çalışmaları devam etmektedir.

* 25 Aralık 2012 günü Cağaloğlu’nda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yangın çıkmış birkaç saat içerisinde bina kullanılamaz hale gelmiştir. Akıbeti belirsizdir.

* 19 Şubat 2011’de Beyazıt Cami’nin içerisindeki Hünkâr Kasrı, 23 Aralık 2012’de İstanbul Fatih’teki Tarihi Kapalıçarşı’da Örücüler kapısında yangın çıkmıştır, yine aynı şekilde akıbetleri belirsizdir.

* 142 yıllık Galatasaray Üniversitesi Saray Binasında 22.01.2013 tarihinde çıkan yangın 3 saat boyunca söndürülememiş, tarih gözlerimiz önünde cayır cayır yanarak kül olmuştur.

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.