Haber Hattı

Tarih Vakfı Perşembe konuşmaları: Osmanlı’da Ermeni subaylar

0

Tarih Vakfı’nın artık gelenekselleşen Perşembe Konuşmaları bu dönem Ermeni meselesine odaklanarak devam ediyor. Vakfın Eminönündeki merkezinde düzenlenen toplantıların bu haftaki konuğu Yaşar Tolga Cora.

2008 yılından bu yana Chicago Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü’nde doktora programına devam eden Cora, çalışmalarında Erzurum ve Erzincan yöresi Ermenilerinin 19. yüzyıldaki sosyal ve iktisadi tarihini incelemeyi sürdürüyor.

23

Yaşar Tolga Cora konuşmasında Harbiye mezunu Osmanlı Ermenisi bir subay olan Kalusd Sürmenyan’ın tehcir döneminde yaşadıklarına odaklanacak. Son dönemde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda yer alan Ermeni subaylar sıkça tartışılan bir konu oldu. Osmanlı ordusunda çarpışırken ölen, tehcir kararının uygulandığı dönemde öldürülen, firar eden ya da 1918’e kadar Osmanlı ordusuna hizmet eden ve 1915 Tehcir/Soykırım tartışmalarının kategorilerine göre sınıflandırılamayan bu insanların hikayeleri tarih yazıcılığında mevcut klişeleri sorgulamaya yönlendirme, Osmanlı Ermenilerine ve 1915’e dair bilgileri derinleştirme ve farklılaştırma potansiyeli taşıyor.

Bu bağlamda Cora, konuşmasında Erzincanlı mülazım-ı sânî (teğmen) Kalusd Sürmenyan’ın Birinci Dünya Savaşı ve Tehcir anılarını ele alıyor. Cora, Kalusd Sürmenyan’ın tanıklığından hareketle, nasıl subay olduğundan, kendi ifadesiyle “ayrıcalıklı” bir Ermeni olarak 1915 ve sonrasında yaşadıklarından ve nasıl hayatta kalmayı başardığından söz ettikten sonra, Sürmenyan’ın farklı dönemlerde yayınladığı anılarının farklı basımları arasındaki nüanslara dikkat çekerek, bu anıların tanıklık ve anı türü anlatılar içinde nereye oturdukları ve tarihsel bilginin üretimi açısından önemini tartışmaya açacak.

Tarih: 11 Aralık 2014 Perşembe

Saat: 18:30

Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü ?(Marmara Belediyeler Birliği Binası)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.