DünyaKadınManşet

Taliban’dan kadınlara: Kötü muamele görmemek için geçici bir süre evde kalın

0

Afganistan‘da yönetimi ele geçiren Taliban, çalışan kadınların “geçici bir süre” evden çıkmaması gerektiğini açıkladı.

Kabil‘de düzenlenen basın toplantısında konuşlan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit,  “Güvenlik güçlerimiz kadınlarla muhatap olma konusunda eğitim almamıştı, bazıları kadınlarla nasıl konuşulacağını bilmiyor. Bu karar kadınların kötü muamele görmesini engellemek için” dedi.

Mücahit, geçici bir süreliğine evde tutulacak kadınların işlerinden çıkarılmayacağını ve maaşlarında kesinti yapılmayacağını öne sürdü.

BBC‘ye konuşan kadınlar ise çalışma haklarının kalıcı olarak engellendiğinden endişeli. Bazı kadınlar işe gittiklerinde artık orada çalışmadıklarının kendilerine bildirildiğini aktarırken bazı kadınlar da “Erkek bir akrabanızı getirin, işinizi ona devredin” dendiğini söylüyor.

Zabidullah Mücahid.

Tahliye izdihamı

Çok sayıda Batılı ülke 15 Ağustos’ta Taliban Kabil’e girdiğinden beri vatandaşlarını, kendileri için çalışmış Afganları ve Afgan insan hakları savunucularını ülkeden çıkarabilmek için zamanla yarışıyor.

Örgüt, yabancı güçlerin 31 Ağustos’a kadar ülkeden çıkmalarını istemiş; Afgan vatandaşlarının bundan sonra havalimanına gitmelerine ise izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Hamit Karzai Havalimanı‘na ulaşmak isteyen çok sayıda kişinin Taliban militanları tarafından engellendiği ve zaman zaman izdiham yaşandığı belirtiliyor.

Ülkede medya, hastaneler, okullar, yerel yönetimler ve üniversitelerin tekrar işlemeye başladığını da söyleyen Mücahit, ülkedeki büyükelçiliklerin güvenliği konusunda da garanti verdiklerini, elçilikleri kapatmamalarını istediklerini kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.