DünyaKadınManşet

Afgan kadınlardan Taliban’a karşı eylem: Çalışmak, eğitim her kadının hakkıdır

0

İslamcı grup Taliban‘ın Afganistan‘da yönetimi ele geçirmesi üzerine, başkent Kabil‘de bir grup kadın sahip oldukları kazanımlarını kaybetmemek için bir eylem düzenledi.

Eylemde, ellerinde pankartlarla video çeken kadınlar “Çalışmak, eğitim ve siyasi katılım her kadının hakkıdır” sloganı da attı.

Gazeteci Richard Engel, kadınların yaptığı eylemin videosunu sosyal medya hesabından paylaştı:

Kadınlar ve kız çocukları için endişe verici

Taliban, geçmişine nazaran daha ılımlı mesajlar verse de ülkede özellikle kadınlar Taliban’ın yönetime gelmesinden dolayı oldukça kaygılı. Ülkede birçok kadın çektikleri videolarda, Taliban’ın haklarını ellerinden almamaları için seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Taliban, 20 yıl önce de ülkede kontrolü elinde bulundurduğu zamanlarda, kadınları eğitim ve çalışma hakkından yoksun bırakıp; evden yalnız çıkmalarına bile izin vermiyordu. Ayrıca, kız çocuklarının okula gitmesi de yasaktı.

Tüm bu yaşananlardan sonra, Taliban’ın şu an geçmişine göre daha ılımlı mesajlar vermesi ise haklı bir endişe yaratıyor. Bu mesajların kısa vadede ülkeyi yönetebilmek için verildiğinden ve ileride bu sözlerden vazgeçilebilmesinden de kaygı duyuluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.