DünyaManşet

Taliban, BM Genel Kurulu toplantısına katılmayı talep etti

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin Afganistan‘dan çekilmesi üzerine ülkenin yönetimini ele geçiren Taliban, ülkenin temsilcisi olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına katılmak ve hitapta bulunmak için yazılı talepte bulundu.

Taliban tarafından kurulan yeni hükümette Dışişleri Bakanı olan Amir Khan Muttaqi tarafından iletilen talepte, kendilerinden bir temsilcinin de Genel Kurul’a hitap etmesi istendi.

BM’de liderlerin konuşmaları bu hafta başlamıştı.

‘Ghulam Isaczai ülkeyi temsil etmiyor’

Taliban, geçen ay görevden uzaklaştırılan Afganistan hükümetinin temsilcisi Ghulam Isaczai‘nin ülkeyi temsil etmediğini duyurdu ve Doha‘da bulunan sözcüleri Süheyl Şahin‘i de Afganistan’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi atamak üzere aday gösterdi.

Bir BM sözcüsü, Taliban’ın talebini değerlendiren dokuz üyeden oluşan komite, Genel Kurul hitaplarının bitişinden sonra, gelecek hafta toplanana kadar Ghulam Isaczai, Afganistan’ın BM’deki resmi temsilcisi olarak görev yapmaya devam edecek.

Isaczai’nin Genel Kurul’un son günü olan 27 Eylül’de dünya liderlerine hitap etmesi planlanıyor.

Isaczai, Cumhurbaşkanı Eşref Gani zamanında göreve getirilmişti. Ancak, bazı ülkeler Taliban’ın Kabil’e girmesiyle ülkeyi terk eden Eşref Gani’yi Cumhurbaşkanı olarak tanımıyor.

Taliban’ın Afganistan’ı yönettiği 1996-2001 yıllarında, Taliban tarafından devrilen eski hükümette görevli olan BM temsilcisi, New York‘taki BM Genel Merkezi’nde görev yapmaya devam etmişti. Taliban, o dönemde de talepte bulunsa da BM komitesi bu talebe olumlu yanıt vermemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.