LGBTİ+Manşet

Erdoğan’ın ‘renk takıntısı’ BM’de: LGBT’ci liderlerle ne yapılmak isteniyor?

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM‘nin 78. Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğu New York‘taki Türk evinde gazetecilerle yaptığı toplantıda, BM’de “LGBTİ+ renklerinin kullanılmasından rahatsız olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın  “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini” simgeleyen parlak renklerle dekore edilen merdivenleri ve binadaki diğer bölümleri kast ettiği sanılıyor.

‘Aile vurgusu’

Erdoğan, New York’a birlikte gittiği gazetecilere toplantıda Türkiye’de merkezinde “aile”nin yer aldığı bir “anayasa değişikliği” hazırlığı içinde olduklarını da belirtti; “Şu anda dünyada aile kurumu büyük önem arz ediyor. Amerika aslında aile kurumu noktasında tartışmaların çok ciddi boyutlara ulaştığı bir ülke konumunda” dedi.

Bununla ilgili Meclis açıldığında etkin bir adım atarak anayasa değişikliğini Meclis gündemine getireceklerini anlatan Cumhurbaşkanı “Aile kurumunu anayasal güvence altına almakta kararlıyız. Aileyi korumak, Türkiye’yi korumaktır, vatanı korumaktır. Bu sorunla ülkemizde en etkin biçimde mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan uluslararası zeminde, bu mücadelede işbirliklerine hazır olduğunu da söyledi; “Sapkın akımlarla mücadele konusunda el ele verip toplumlarımızı zehirlemeye çalışan, aile yapısını temelden dinamitleyen, geleceğimizi karartmaya göz dikmiş odaklarla mücadele edecek gücümüz var” dedi.

BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilişkili 17 farklı renkle donatılan binadaki renklerini LGBTİ+’ların Pride (Onur) renkleriyle karıştıran Erdoğan, “Beni en çok rahatsız eden konulardan biri Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na girerken merdivenlerde ve diğer yerlerde LGBT renklerini görmeniz. Burayla ne yapılmak istendiği önem arz ediyor. Şu anda liderlerden bir tanesi LGBT’ci bir diğer lider LGBT’ye karşı, böyle bir durum var. Ne yapılmak isteniyor?” diye sordu.

Konuşmasında LGBTİ+ topluluğunu “sapkınlar” olarak niteleyen Tayyip Erdoğan, “Şahsen Genel Sekreterle fırsat bulup, şu anda dünyada ne kadar LGBT’ci var olduğunu konuşmak istediğini” belirterek “Bu basamaklarda onların ne kadar hakkı varsa, LGBT’ye karşı olanların da bu denli var. Çünkü bu bir insani mesele ve buradan rahatsız olanların olduğunu da bilmek lazım” dedi.

BM diplomatları: Karıştırmış olabilir

Reuters‘ın aktardığına göre, bazı BM diplomatları Erdoğan’ın “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri “ile ilgili bu hafta başında düzenlenen bir zirve için BM merkezinin merdivenleri de dahil olmak üzere bazı bölümlerini süsleyen 17 farklı rengi, LGBTİ+ haklarıyla ilişkilendirilen Pride (Onur) gökkuşağı renkleriyle “karıştırmış olabileceğini” söyledi. Guterres’in, esasen LGBTİ+ haklarını yüksek sesle desteklemesi ve ayrımcılık karşıtı bir söylemi benimsemesine karşın BM genel merkezinde gökkuşağı renkleriyle düzenlenmiş süslemeler bulunmadığı hatırlatıldı.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları renkleri ve LGBTİ+ onur renkleri.

Guterres’in sözcüsü ise, Erdoğan’ın sözlerine ilişkin yorum talebini yanıtsız bıraktı.

2015’te dünya liderlerince kabul edilen ve 2030’a kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, açlığın, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, iklim değişikliği ve eşitsizlikle mücadeleyi ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi içeren küresel bir “yapılması gerekenler” listesi oluşturuyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.