DünyaManşet

Taliban, geçici hükümeti açıkladı: Başbakan BM terör listesindeki Hasan Akhund oldu

0

Afganistan‘da yönetimi ele geçiren Taliban tarafından kurulan geçici hükümette kimlerin yer alacağı açıklandı.

Açıklanan isimlere göre, Afganistan’ın Başbakanı BM terör listesinde yer alan Hasan Akhund olacak.

‘Küresel terörist’ içişleri bakanı oldu

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, başkent Kabil‘de düzenlediği basın toplantısında geçici hükümette yer alacak isimleri duyurdu. Buna göre, başbakanlık için ismi en fazla geçen Molla Abdul Gani Birader başbakan yardımcısı olarak görev yapacak. Molla Birader, Taliban’ın iki numaralı ismi olarak kabul ediliyor.

İçişleri Bakanlığı’na ise Siraceddin Hakkani getirildi. Hakkani, Afganistan’ın Sovyet işgali altında olduğu dönemde ABD tarafından desteklenen Hakkani Grubu‘nun kurucusu Celaleddin Hakkani‘nin oğlu ve FBI tarafından küresel bir terörist olarak kabul edilen bir isim. FBI’ın en çok arananlar listesinde yer alan Hakkani’nin başına 5 milyon dolar ödül konmuştu.

2008’de Kabil’in lüks otellerinden birine yapılan baskın ve dönemin Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai‘ye yönelik suikast girişimi ve Hindistan’ın Kabil elçiliğine yapılan bombalı saldırılar, Hakkani’ye yöneltilen suçların bazılarını oluşturuyor.

Kabinenin geçici olduğuna vurgu yapıldı

Savunma Bakanlığı’na Taliban’ın askeri operasyonlarını yöneten Molla Muhammed Yakup getirildi. Molla Yakup, Taliban’ın kurucusu Molla Ömer‘in oğlu.

Dışişleri Bakanlığı görevine de Emir Han Muttaki getirildi.

Taliban sözcüsü Mücahid, Taliban lideri Hibetullah Ahunzade‘nin emir olarak görevine devam edeceğini açıkladı.

Mücahid, geçici hükümette yer alan isimlerin görevlerini vekaleten yürüteceğini, daha sonra kabinede yeniden reformlar yapılabileceğini belirtti ve “Bu kabine daimi değil ve kabinenin kapsayıcı olması için çabalar sürüyor” dedi.

Hükümetin bazı kurumlarına henüz görevlendirmeler yapılmadığının da altını çizen Taliban sözcüsü, bu kurumlara ülkenin farklı bölgelerinden isimlerin görevlendirilmesinin yapılabileceğini, hükümette ayrıca bir konseyin de olacağını kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.