DünyaKadınManşet

Taliban, Afganistan’da kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasakladı

0
Fotoğraf: EPA

Amerika Birleşik Devletleri‘nin 20 yıldır varlığını sürdürdüğü Afganistan‘dan çekilmesi üzerine kontrolü ele geçiren Taliban‘dan art arda yasaklar gelmeye devam ediyor.

Sünni İslamcı grup şimdi de üniversitelerde kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasakladı. Aynı yasak, ilk ve orta öğretimdeki çocuklar için de geçerli olacak.

Daha önce de Kabil’de bulunan İbni Sina Üniversitesi’nde paylaşılan fotoğraflarda, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerinden ayrı şekilde oturdukları ve aralarına perde çekildiği görülmüştü.

‘Halk Müslüman. Bunu kabul edecektir’

Afganistan’da üniversitelerdeki eğitim sisteminde yapılacak değişiklikleri açıklayan Yükseköğretim Bakanı Abdulbaki Hakkani, artık kadın ve erkeklerin ayrı sınıflarda öğrenim göreceğini duyurdu.

Karma eğitim konusunda sorun görmediklerini ifade eden Hakkani, “Karma eğitimi sonlandırma konusunda bir sorunumuz yok… Halk Müslüman. Bunu kabul edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Perde arkasından erkek öğretmenler ders verebilir

Üniversitelerde kadınların “İslami usüllere uygun” giyinmesinin zorunlu olacağı da kaydedilirken Hakkani, üniversitede görülen derslerle ilgili de “Mantıklı ve İslami, ulusal ve tarihsel değerlerimize uygun, başka ülkelerle de rekabet edebilecek bir İslami müfredat yaratmak istiyoruz” dedi.

Kadın öğrencilere kadın öğretmenler tarafından ders verileceği de belirtilirken, kadın öğretmen sayısının yetersiz olduğu üniversitelerdeyse şeriat kurallarını ihlal etmeyecek alternatif yollara gidilebileceği açıklandı. Hakkani, “Tamamen üniversitelerin kapasitesine bağlı… Perde arkasından erkek öğretmenler de kullanabiliriz ya da teknoloji kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Hakkani, Afganistan’da eğitim sisteminin bir önceki Taliban dönemine kıyasla çok değiştiğini ve ülkedeki eğitim kurumlarının sayısının arttığını dile getirdi. 20 yıl geriye gitmek istemediklerini kaydeden Afganistan Yükseköğretim Bakanı, bırakılan yerden devam edeceklerini ileri sürdü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.