DünyaManşet

Tahrir, Müslüman Kardeşler’i seçti

0

Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde, Müslüman Kardeşler’in siyasi uzantısı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammet Mursi, Yüzde 52.3 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi, Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmed Şefik ise 47.6 oyda kaldı. Mursi, 13 milyon 230 bin 131 oyla zaferini ilan etti.

Kahire’de Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ”Bize oy veren ve vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah’a hamd olsun. Hep birlikte hürriyet, kalkınma, barış ve demokrasi yolunda yürüyeceğiz. Birlikte yeni Mısır’ı inşa edeceğiz” dedi.

Mursi, ayrıca, devrimde öldürülen ve yaralanan insanların yakınlarına seslenerek ”Şehitlerin ve yaralıların haklarını, hukuksal yollarla alacağız. Şehitlerin anneleri, babaları, eşleri ve çocuklarını selamlıyorum” dedi. Yeni cumhurbaşkanının zafer konuşmasında sesinin titrediği ve heyecanlı olduğu gözlendi.

Bilindiği üzere, Anayasa Konseyi, mayıs ayındaki milletvekili seçimlerini iptal etmiş ve parlamento lağvedilmişti. Ardından ‘Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi’ bir genelge ile Anayasa’ya bazı maddeler eklediğini ve yeni cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtladığını açıklamıştı.

Bu maddelere göre, yeni cumhurbaşkanı, Ordu’ya karışamayacak, Ordu’nun onayı olmadan iç karışıklıklara müdahale edemeyecek ve savaş kararı alamayacak, Ordu’nun bütçesine karışamayacak, askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emeklilik işlerine karışmayacak ve askeri personelin işine son veremeyecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.