ManşetKadın

Tacizle suçlanan Korhan Gümüş: Yanlış anlaşıldım, özür dilerim

0

Kadınların, kendilerini taciz eden erkekleri ifşa ettiği ve tüm dünyaya yayılan ‘Me Too’ hareketi, son günlerde Türkiye edebiyat dünyasındaki isimlere yönelik olarak  yeniden canlandı. Yazarlar, Hasan Ali Toptaş, Baro Abdo, Hüseyin Kıran ve İbrahim Çolak‘ın ardından Yeşil Gazete yazarı, mimar Korhan Gümüş de iki kadın tarafından tacizle suçlandı. 

Gümüş, suçlamalar karşısında, “Cinsel bir yönelimim olmadı, yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. Buna rağmen, böyle algılandığı için özür dilerim” dedi. 

Bir kamu kuruluşunda çalıştığı için adını vermek istemeyen ve sosyal medyada Nahi Degün mahlasını kullanan İ.T. adlı kadın, sosyal medya hesabından sekiz yıl önce gerçekleşen taciz olayını şöyle anlattı:  

Yeşil Gazete‘nin bir telefon görüşmesi yaptığı İ.T, Gümüş’ün Türkiye’ye yeni gelmiş ve sivil toplum alanında çalışan genç bir kadın olarak, kendisi üzerinde nüfuzunu, yarattığı imajı ve pozisyonunu kullandığını söyledi: 

“Çok gençtim ve bu taciz mi değil mi diye kafam karışıyordu. Benden en az 20 yaş büyüktü. Kendisine asla bir alan açmadım, tepkisiz kalarak suskunlaştım ama birlikte gezme ve Ada’daki evine gitmeyi teklif edince hemen ve panikle reddederek ondan uzaklaştım.”

Gümüş: Hep reddettiğim bir şeydi 

Korhan Gümüş ise taciz iddiasını reddederek, gazetemize şu açıklamayı yaptı: 

  • Bu kişi, konuşmacı olduğum bir panelden sonra yanıma geldi ve tanıştık.
  • Sonradan birkaç kere görüştük. Sempatik, canlı, konuştuğumuz konuları farklı açılardan değerlendiren bir kişiydi. Onun bu farklı bakış açılarını çok değerli buldum, bunu da ifade ettim.
  • Ancak cinsellikle ilgili bir yakınlık aklımdan geçmedi. Böyle bir teklifi, beklentiyi de kendisine bir saygısızlık olarak değerlendiririm.
  • Cihangir Kahvesi’ndeki son görüşmemizde, ayrılırken “hoşça kal” anlamında yanağına dokundum. Bir samimiyet ifadesi olarak ve çok nadir yaptığım bir şeydir.
  • Buna rağmen başka şekilde anlaşıldıysa, bu şekilde etkilenmiş olduğundan ya da algılamasından dolayı kendisinden özür dilerim.” 

Gümüş, tacize maruz kalan kadınların “ifşa” hareketini takdir ettiğini ve desteklediğini de belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sınırı aşan bir davranış olarak algılandıysa, bu kişi haklıdır. Burada yalnızca kendimi savunmaya geçerek ya da özür dileyerek bu sorumluluktan kurtulamam.  Benim yüzleşmem gereken konular var. Bu süreci kendi sorumluluklarım açısından değerlendirmeye çalışmamam  çok önemli bir eksiklik olarak kalır. 

Yaptığım hatalardan biri örneğin bu kişinin bu şekilde etkilendiğini anlayabilecek bir durumda olduğum halde, onarmak için çaba göstermememdir. Bunun ısrar şeklinde algılanabileceğinden çekinmiş olduğum için bir düzeltme yapamadım.  Bu nedenle yalnızca kendisinden özür dilememin yeterli olmayacağını, bu süreci kendi sorumluluklarım, yaşadıklarım açısından değerlendirmem gerektiğini düşünüyorum.

Yüzleşme için yaptığı açıklamayı doğru buluyorum. Başka çare olmadığına göre haklıdır.  Ben kendisine cinsellikle ilgili bir teklifte bulunmadığım halde onun bu şekilde algılaması önemlidir.”  

İ.T’nin ardından, sosyal medyada Sofia mahlasını kullanan bir kadın daha Gümüş’le ilgili taciz iddiasını dillendirdi: 

Yeşil Gazete, bu gelişmelerin ardından, ‘kadının beyanı esastır’ ilkesinden hareketle, yazar Korhan Gümüş’le olan ilişkisini kesme kararı aldı. 

Ne olmuştu? 

Edebiyat dünyasını sarsan taciz ifşalarının ardından, suçlamayı kabul eden Hasan Ali Toptaş, bir özür metni yayınlamış, ancak bu metin de eleştirilere uğramıştı. Toptaş’a verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü geri çekildi, kitaplarını yayımlayan Everest Yayınları yazarla yollarını ayırdı. 

Yazar Bora Abdo tarafından tacize maruz bırakıldığını söyleyen kadınların anlatımı üzerine,  İletişim Yayınları da yazarla yollarını ayırdıklarını duyurdu. Yazar-şair Hüseyin Kıran ise kadınların ifşasını kabul etmedi ve özür dilemeyeceğini söyledi.

İfşa edilenler arasında bulunan yazar, İhtiyar Kitabevi‘nin sahibi İbrahim Çolak ise tacizi kabul etti ve intihar etti. Çolak, intiharının öncesinde sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı: 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.