ManşetYeşeriyorum

Süpriz: Sonunda GDO Tüm Gıdalarımıza Girdi!

0

GDO Bilimsel Komitesi birçok GDO ürünü onaylamış.

Burada tarım bakanının konu ile ilgili 2 beyanını hatırlatmak istiyorum:

“GDO Yönetmeliğiyle bu ürünlerin ülkeye girişinin önü kesiliyor”

“GDO yönetmeliği varken Türkiye’ye GDO’lu ürün giremez” (04.11.2009)

Sayın bakanın 4 Kasım 2009’ daki bu beyanlarına rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde, genetiği değiştirilmiş ürünlerin değerlendirilmesi için kurulan Bilimsel Komite, şimdiye kadar 4 toplantı yaparken, ”30 GDO’lu ürünün değişik amaçlar için kullanılmasının uygun olacağı” yönünde kanaat bildirdi.

GDO komitesi ithal izni verdiği kanola çeşitleri için gen kaçışı uyarısı yapmış.

Bu çok komik bir uyarı… Yağ üretimi için ithal edilen kanola tohumlarının çuvaldan-kamyondan dökülüp çimlenmesini, deneme amaçlı birkaç kişinin birkaç avuç kanola alıp ekmesini önlemek mümkün mü? Gen kaçışı riski olan durumda bunu önlemek mümkün müdür?

Mevcut durumda genetiği değiştirilmiş kanolada gen kaçışı olacaktır.

GD kanola ülkemizde lahanagiller familyasından yabani hardalın ve dolayısı ile lahanagillerin akrabasıdır. Yabani hardalı bilirsiniz, bahar aylarında yol kenarlarında, çayırlarda sarı sarı açan bir çiçektir.

yabani_hardal

Lahanaların yaklaşık 3000 yıllık evrimi de şöyledir:

lahanagillerin_islahi

Bilim komitesi tüm kararlarının sonunu “beklenmektedir, önerilmektedir, kanısına varılmıştır” şeklinde bitirmiş. Yani “emin değiliz ancak büyük ihtimal ile zararsızdır. Eğer zararlı olduğu ortaya çıkarsa da zaten emin olmadığımızı beyan etmiştik” kabilinden cümleler kurulmuş.

Neyse, demokrasimizi kutlamalıyız. Tarım bakanı dahil nüfusun en az % 90’ ının “Bilerek GDO’lu ürün yemem” dediği ülkemize GDO’ lar ellerini kollarını sallaya sallaya girmiştir.

Artık yediğimiz lahanadan serinlemek için uzandığımız kaymaklı Maraş dondurmasına kadar her gıdada GDO’ lu genler olacaktır.

Afiyet olsun

Hakan Ozan Erzincanlı

Ziraat Yüksek Mühendisi-Biyoteknolog

Yeşiller Partisi Tarım Çalışma Grubu Üyesi

ek: bilimsel komite kararı: http://www.tarim.gov.tr/Files/duyurular/Tagem_Bilimsel_Komite_Kararlari/03_Bilimsel_Komite_Kararlari.pdf

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.