DünyaEkolojiManşet

Ian Kasırgası Küba ve Florida’nın ardından Carolina’da: Bıraktığı yıkım görüntülendi, ölü sayısı bilinmiyor

0
Fourt Myers, Florida. Fotoğraf: Wilfredo Lee / AP

Yeniden şiddetlenen Ian Kasırgası, bugün ABD‘nin Florida eyaletinden Güney Carolina kıyılarına ve tarihi Charleston kentine ilerledi.

Tüm kıyılarında kasırga uyarısı yapılan Güney Carolina’dan dün akşam pek çok araç yollara düştü. Sel baskınına meyilli bölgede önlem için ev ve mağazaların önleri kum torbalarıyla kapatıldı.

350 yıllık Charleston kentinin özellikle risk altında olduğu belirtiliyor. Kasım 2020’de yayınlanan rapor, tüm konutların yaklaşık yüzde 90’ının fırtına taşkınları ve sele karşı savunmasız olduğunu tespit etmişti.

Fourt Myers, Flordia. Fotoğraf: Douglas R. Clifford / Tampa Bay Times

ABD Ulusal Kasırga Merkezi‘nin son güncellemesine göre, Charleston’un yaklaşık 285 kilometre güneydoğusundaki Ian, Carolina kıyı bölgesi boyunca saatte 140 kilometre hızla esen rüzgarlara neden oluyor. Merkez’in “hayatı tehdit eden büyüklükte deniz dalgaları” uyarısı sürüyor.

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, sakinleri olası sel, toprak kayması ve hortum konusunda uyararak “gerekli önlemleri almaya” çağırdı.

Dün Virginia‘da olağanüstü hal ilan edilmişti.

Fotoğraf: Douglas R. Clifford / Tampa Bay Times

Florida’da hasar tespiti yeni başladı: Ölü sayısı bilinmiyor

Önceki gün Florida’da büyük hasar bırakan fırtınanın ardından kurtarma ekipleri, sel sularında ve evlerinde mahsur kalan insanları kurtarmak için  çalışmalarına başladı.

Fotoğraf: Rebecca Blackwell / AP

Florida Valisi Ron DeSantis, dün ABD Sahil Güvenlik, Ulusal Muhafız ve kentsel arama kurtarma ekiplerinin yaptığı en az 700 kurtarmanın çoğunun hava yoluyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Fotopraf: Willfredo Lee / AP

Ölü sayısı hala belirsizliğini koruyor. Amerika basınından bazı ajanslar 10 kişinin öldüğünü bildirirken, bazıları sayıyı 17’ye çıkarıyor.

Dün Başkan Joe Biden, Ian’ın Florida tarihindeki en ölümcül kasırga olabileceği konusunda uyararak ön raporların “önemli” bir can kaybına işaret ettiğini söyledi.

Orlando’da kurtarma çalışmaları Fotoğraf: Phelan M. Ebenhack / AP

Biden, koşullar izin verdiğinde Florida’ya gideceğini söyledi. Federal Acil Durum Yönetim Ajansı ( FAMA) Direktörü Deanne Criswell bugün Florida’da olacak.

Fotoğraf: Joe Burbank / Orlando Sentinel

Kategori 4 kasırgası olarak karaya yaklaşan Ian, ABD tarihindeki en büyük beşinci kasırga olarak kaydedilmişti. Eyaletin her iki kıyısındaki evleri de su bastı, adaya giden tek yol suyla kapandı , sahildeki tarihi iskele yok oldu ve  Florida’daki 2,6 milyon ev ve işyerinin elektriğini kesildi. PowerOutage.us izleme web sitesine göre, dün akşam itibariyle hala 2,3 milyondan fazla ev ve işyerinde elektrik yok.

Fotoğraf: Steve Helber / AP

Florida’dan önce Küba’yı vuran Ian, en az üç kişinin ölümüne yol açmış, 11 milyon nüfuslu ada ülkesinin elektrik şebekesinin tümden çökmesine neden olmuş, ülkenin en önemli tütün tarlalarına büyük hasar vermişti.

Başkentin batısında, ışıklar hala kapalı ve ekipler yolları temizlemek, ağaçları kaldırmak ve kopan elektrik hatlarını onarmak için çalışmaları sürdürüyor.

Fotoğraf: Ramon Espinosa / AP

Devlet televizyonundan yayımlanan helikopter görüntülerde, fırtınadan doğrudan etkilenen tütün bölgesi Pinar del Rio‘nun moloz ve enkaz haline geldiği, tütün tarlalarını su bastığı, çatıların uçtuğu görülüyor.

Ian’ın Küba’nın birkaç kârlı ihracat endüstrisinden biri olan tütün endüstrisini vurması özellikle sert etkiye yol açacak. Sanayi yetkilileri, hammaddeleri yok eden kasırganın ayrıca bazı bölgelerdeki tütün kurutma atölyelerinin de neredeyse tamamının paramparça olduğunu söyledi.

Başkent Havana’nın bir kısmına dün elektrik verilebilse de adanın büyük kısmı hala karanlığa gömülü.

Fotoğraf: Alexandre Meneghini / Reuters

Küba’nın şebekesi, art arda arızalarla toparlanmayı daha da zorlaştıran Sovyet döneminden kalma, petrolle çalışan üretim tesislerine dayanıyor. Ülke ayrıca, Ukrayna’nın işgali ve ABD’nin sert yaptırımları nedeniyle maliyetlerin artması nedeniyle bu santraller için yakıt elde etmekte zorlanıyor.

Elektriksiz günlerde boğucu sıcaklıklarla artan sivrisinekler, sivrisinek kaynaklı Dang humması tehdidiyle birleşiyor.

Ian Kasırgası vurmadan önce de Kübalılar, bazen sekiz saat veya daha uzun süren günlük elektrik kesintileri yaşıyordu. Ancak uzun süreli bir elektrik kesintisi , gıda, yakıt ve ilacın kıt olduğu kriz içindeki ülkeye büyük bir darbe olabilir.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.