İklim KriziManşet

İklim krizi: Freddy Kasırgası nedeniyle Malavi’de hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı

0

Güneydoğu Afrika ülkelerinden Malavi’de Freddy Kasırgası nedeniyle ölü sayısının bini aştığı belirtildi.

Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, yaptığı açıklamada “Bu yıkıcı iklim değişikliği olayı binin üzerinde insanın ölümüne, yarım milyon insanın yerinden olmasına neden olmuş ve evleri, yolları, köprüleri, ekinleri, marketleri, okulları, kıyafetleri, iş yerlerini ve enerji hatlarını sular altında bırakarak iki milyondan fazla insanı etkilemiştir” dedi.

Denize kıyı olmayan bir ülke olan Malavi’de tütün satış mevsimini başlatan Chakwera, kasırgadan dolayı ülkenin ekonomik durumunun artık eskisi gibi olmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Chakwera, 405 kilometrelik karayolu altyapısı, 63 sağlık tesisi ve 500 okulun zarar görmesine yol açan afetin etkilerinin silinmesi için Malavililere işbirliği çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Thoko Chikondi / AP

‣ İklim krizi: Tarihin en uzun süreli kasırgası Afrika’da 522 can aldı

Ne olmuştu?

Sel, kuraklık, hortum ve kasırga gibi aşırı hava olaylarının daha sık, uzun süreli ve şiddetli görülmesine yol açan iklim krizi, Freddy Kasırgası’nı Afrika‘nın güneydoğusunda yer alan Malavi, Mozambik ve Madagaskar ülkelerine taşıyarak çok sayıda ölüme yol açmıştı.

Şubat ayının ilk günlerinde Avustralya kıyılarında ortaya çıkan kasırga, Mauritius ve La Reunion adalarını etkisi altına almasının ardından Madagaskar ve ardından Mozambik’i vurmuştu.

Biriktirdiği güç ve Hint Okyanusu boyunca kat ettiği sekiz bin kilometrelik yol ile rekor kıran Freddy Kasırgası, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre en uzun süreli fırtına olarak kayıtlara geçti.

Sel ve heyelanlara yol açan kasırga, Malavi’de binin üzerinde can alırken, Mozambik’te en az 67 kişinin ölümüne yol açtığı ve 33 binin üzerinde evde hasara yol açtığı bildirilmişti. Madagaskar’da ise en az 17 kişinin kasırga nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Kasırganın evler ve altyapılarda meydana getirdiği hasar nedeniyle milyonlarca kişi olumsuz etkilenirken çok sayıda insan yerinden olarak barınma kamplarına taşınmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.